Afghansk militær genvinder dele af Talibans største skalp

29/09/2015 10:01

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Afghanske soldater har indledt en stor modoffensiv i Kunduz for at generobre provinshovedstaden, der mandag faldt til Taliban.

Amerikanske luftangreb har tirsdag formiddag ramt oprørsbevægelsens positioner i udkanten af byen, oplyser en talsmand for den internationale koalition i Afghanistan.

- Forstærkninger er sendt til byen, siger en regional polititalsmand, Sayed Sarwar Hussaini, til det tyske nyhedsbureau dpa.

- Vi har generobret politihovedkvarteret og provinsens fængsel.

Talsmanden oplyser ikke, om offensiven har medført menneskelige tab.

Med et tilsyneladende nøje planlagt stormløb lykkedes det mandag Taliban at vinde kontrol over provinshovedstaden.

Taliban-lederen Mullah Mohammed Mansour Akhtar forsikrer byens indbyggere om, at oprørsbevægelsen vil "beskytte deres liv, ejendom og ære".

I en skriftlig besked fra gruppen om byens "befrielse" hedder det, at indbyggerne kan "fortsætte deres trygge liv".

- Mujahedinerne tænker ikke på hævn. Vi er kommet med et budskab om fred, siger Mohammed Mansour Akhtar.

Det er den første provinshovedstad, som Taliban har erobret, siden oprørsbevægelsen for 14 år siden blev trængt fra magten af en USA-ledet invasion.

Byen er den femtestørste i Afghanistan og centrum i en af landets rigeste provinser, der anses for at være strategisk vigtig.

Tyske soldater, som var del af den internationale Isaf-styrke, overlod en militærbase i Kunduz til lokale styrker i oktober 2013.

Taliban har optrappet en sommeroffensiv, selv om bevægelsen er splittet af en strid om, hvem der skal være leder efter Mullah Omar, der blev erklæret død i juli i år.

Taliban kæmper for at genetablere det islamistiske styre, som var i Afghanistan før den USA-ledede invasion i 2001, hvor talibanerne i Kabul beskyttede al-Qaedas daværende leder, Osama bin Laden, efter terrorangrebene i USA 11. september samme år.

/ritzau/dpa