Afghansk Taliban vil indlede forårsoffensiv med store angreb

Afghansk Taliban meddeler tirsdag, at bevægelsen indleder sin "forårsoffensiv". Det sker til trods for, at Afghanistans regering i øjeblikket forsøger at få oprørerne til forhandlingsbordet i et forsøg på at afslutte den lange konflikt i landet.

I en skriftlig erklæring oplyser Taliban, at den vil "iværksætte storstilede angreb på fjendens positioner i hele landet" under offensiven, som bevægelsen har døbt "Operation Omari". Det har den gjort til ære for dens grundlægger, Mullah Omar, hvis død blev offentliggjort sidste år.

Den årlige forårsoffensiv markerer normalt begyndelsen på "kampsæsonen", selv om Taliban det forgangne vinterhalvår fortsatte deres kampe mod regeringsstyrkerne uden en sæsonbestemt pause. Det er første gang, det er sket.

I erklæringen varsler Taliban blandt andet "martyrangreb mod fjendens højborge" med henvisning til selvmordsangreb.

Selvmordsangreb er en strategi, Taliban længe har brugt mod sine fjender, herunder det afghanske politi og militær, som bevægelsen betragter som Vestens håndlangere.

Mandag blev 12 afghanske militærrekrutter dræbt i et selvmordsangreb i den østlige del af landet.

Islamisterne, der har udkæmpet et oprør, siden de blev væltet fra magten i 2001, oplyser samtidig, at de vil udføre angreb mod nogle af de 13.000 Nato-tropper, der i øjeblikket er udstationeret i Afghanistan.

- Ved at iværksætte en sådan strategi er det håbet, at den udenlandske fjende vil blive demoraliseret og tvunget til at forlade vores land, oplyser talibanerne.

Der er i øjeblikket 9800 amerikanske tropper i Afghanistan, men det antal vil falde til 5500 næste år.

Taliban er ikke en del af den våbenhvile, der blev indgået mellem Yemens stridende parter i søndags.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip