Afsløring: Agenter fra USA overvåger tyske lufthavne

Agenter fra amerikanske spion- og sikkerhedstjenester er med til at overvåge rejsende fra lufthavne i Tyskland. Det afslører avisen Süddeutsche Zeitung søndag.

Amerikanerne beslutter, hvem der kommer om bord på fly, skriver avisen. I visse tilfælde tilbageholder de folk i strid med tysk lov, lyder det.

Normalt dukker de op uden varsel, og pludselig står de ved siden af en stewardesse og peger på en person: Denne passager bør ikke få lov til at gå om bord, lyder meldingen.

Officielt giver folkene fra den amerikanske grænsekontrol kun tips og gode råd til de ansatte i de tyske lufthavne.

- Men i virkeligheden beslutter de, hvem der kan få lov til at sætte sig på et fly til USA og hvem, der ikke kan, skriver Süddeutsche Zeitung.

USA har permanent udstationeret agenter og sikkerhedsfolk i Tyskland. De nyder diplomatisk immunitet og har tilsyneladende næsten samme magtbeføjelser som tyske toldere og betjente.

Som eksempel nævner avisen en sag om hackeren Alexsandr S. fra Estland.

Han var på vej til Bali på ferie. Og valgte at flyve via Frankfurt.

Da han viser sit boardingkort, bliver han bedt om at træde til side: To amerikanere i mørke jakkesæt spørger, om han er identisk med "Johnny Hell". Han nikker, fordi det kalder han sig i hackerkredse.

Mændene fastholder ham og fremviser skilte fra Secret Service.

De amerikanske agenter overdrager Alexsandr S. til det tyske forbundspoliti - selv om amerikanerne ikke er i besiddelse af en international arrestordre og til trods for, at flyet ikke var på vej til USA.

Johnny Hell kom aldrig til Bali. Tyskland udleverede ham til USA, og han sidder nu i en fængselscelle i Ohio, efter at en domstol i New York idømte ham en straf på syv år på grund af svindel med kreditkort.

Var alt gået for sig i henhold til tysk lov, ville han måske ikke sidde fængslet i USA, skriver Süddeutsche Zeitung.

Johnny Hell blev ifølge myndighedernes officielle version anholdt af tysk politi - uden deltagelse af folk fra udenlandske myndigheder, lyder det fra indenrigsministeriet i Berlin.

Øjenvidner beskriver forløbet anderledes: "You are arrested" (du er anholdt, red.), skulle mændene fra Secret Service have sagt til Johnny Hell.

/ritzau/

 

Dagens Gossip