Afsløring: Kæmpe schweizisk solfly flyver jorden rundt

To schweiziske piloter og iværksættere kunne onsdag præsentere den anden udgave af deres soldrevne fly Solar Impulse, der sidste år fløj på tværs af USA uden brug af en dråbe brændstof.

Solar Impulse II er en kæmpe i luften med et vingefang på 72 meter, hvilket er det samme som verdens største passagerfly Airbus 380. Solar Impulse vejer imidlertid kun en procent af Airbus-flyet.

Schweizerne var et år forud for deres egen tidsplan, da de præsenterede solflyet onsdag på en flybase i Payerne i Schweiz.

- Disse to fly er de mest energieffektive fly, der nogensinde er designet, siger André Borschberg, der sammen med Bertrand Piccard står bag solflyet.

Det første fly var en prototype, "et flyvende laboratorium" ifølge Borschberg, som kalder Solar Impulse II for en større og bedre version.

Flyet er bygget i kulfiber, og overfladen af flyet er dækket af 17.248 solceller.

Målet er ifølge de to opfindere at kunne flyve mindst 120 timer uden stop jorden rundt.

Schweizerne indleder testflyvningen fra Schweiz i maj, og det er planen, at de skal flyve jorden rundt fra 1. marts næste år.

- Vi skal bruge mindst fem dage og fem nætter på at flyve fra Kina til USA og fra USA tilbage til Europa, siger Borschberg.

- Vi gider ikke at tage svømmelektioner, så vi vil gøre os umage og sikre os, at vi ikke får problemer i luften, siger han.

Piccard var den første person, der i 1999 fløj jorden rundt i en luftballon uden stop.

Projektet Solar Impulse blev skabt for 12 år siden, og det første fly kom i luften i 2009. Målet med projektet er at skubbe på den grønne udvikling.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip