Afsløring: NSA indsamler millioner af e-mail adresser

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA indsamler hundredvis af millioner af e-mail-adresser og kontakter fra instant messenger-chatprogrammer fra almindelige borgere over hele verden, skriver den amerikanske avis The Washington Post.

Dermed ser det ud til, at efterretningstjenestens kontroversielle overvågning af datatrafik er langt mere omfattende end hidtil antaget.

NSA's data-indsamlingsprogram henter de mange data fra adressebøger og "vennelister", skriver avisen med henvisning til efterretningskilder og tophemmelige dokumenter, som er blevet lækket af den tidligere efterretningsagent Edward Snowden.

- På en enkelt dag sidste år indsamlede NSA's særlige operation på området 444.743 e-mail adresser fra blandt andet Yahoo, 105.068 fra Hotmail, 82.857 fra Facebook, 33.697 fra Gmail og 2881 fra uspecificerede udbydere, skriver The Washington Post.

Disse tal, der angives som typiske for en almindelig dag, svarer til, at der på årsbasis indsamles over 250 millioner adresser, skriver avisen tirsdag.

NSA afviser at bekræfte de konkrete beskyldninger, men forsvarer overordnet retten til overvågning. Efterretningstjenesten siger, at den agerer inden for lovens rammer og respekterer privatlivets fred.

NSA har været udsat for massiv kritik, efter at offentligheden har fået kendskab til omfattende indsamlinger af amerikaneres privatdata.

Efterretningstjenesten har signaleret, at de oplysninger, som Snowden har lækket, i det store og hele er korrekte, men NSA har nedtonet deres betydning.

Snowden-affæren har ikke blot skabt diplomatiske forviklinger, men bragt hele internet-og telesektoren i forlegenhed, da nogle selskaber bliver beskyldt for at forråde deres kunder ved at samarbejde med efterretningstjenesten.

Whistlebloweren Snowden, der selv arbejdede som it-specialist for en af NSA's tjenester og nu er efterlyst af USA, opholder sig i Rusland, hvor han har fået midlertidigt asyl.

/ritzau/

 

Dagens Gossip