Aftale om asylstramninger kan falde på plads om få dage

Kortere opholdstilladelse og længere ventetid på at få familien til Danmark.

Det er nogle af de centrale elementer i den aftale om stramninger i udlændinge- og asylpolitikken, som partierne i blå blok og Socialdemokraterne nærmer sig enighed om i Finansministeriet.

Selvom snevejret aflyste de planlagte forhandlinger søndag, tyder meget på, at en aftale kan falde på plads i den kommende uge.

Regeringen spillede oprindeligt ud med 34 stramninger, der samlet set vil gøre den danske asyl- og udlændingepolitik historisk stram og dermed sende et klart signal til asylansøgere, der overvejer Danmark som destination.

Af de 34 tiltag er de 13 under heftig kritik fra menneskerettighedsorganisationer blevet vedtaget på blot tre dage.

Det drejer sig om tiltag, som i en ekstraordinær asylsituation blandt andet giver private firmaer mulighed for at bistå myndighederne med magtanvendelse og suspenderer krav om domstolsprøvelse, hvis myndighederne tilbageholder udlændinge.

Efter vedtagelsen af de første 13 initiativer fredag genoptog partierne lørdag forhandlingerne om de resterende af regeringens forslag, der primært handler om de vilkår og rettigheder asylansøgere har i Danmark.

DF brugte lørdagens møde til at udvidede forhandlingerne med to ekstra forslag: Et indrejseforbud for radikale imamer og et ønske om, at asylansøgere skal miste retten til ophold, hvis de begår kriminalitet.

Det sidste er ifølge embedsmændene ikke realistisk at gennemføre, mens alt tyder på, at der kommer en skærpet kurs mod de såkaldte hadprædikanter. Det ønsker alle partier.

Her er spørgsmålet dog fortsat, hvor langt man kan gå - og om det overhovedet kan lade sig gøre at forbyde radikale imamer at rejse ind i Danmark.

Også De Konservative har lagt et ekstra forslag i bunken. K ønsker at flygtninge og udlændinge skal betale pengene tilbage, hvis de tager imod et beløb for at rejse til hjemlandet, men derefter alligevel vender tilbage til Danmark. Det forslag har også opbakning fra regeringen.

Som det eneste tilbageværende parti fra rød blok presser S i forhandlingerne på for et forslag om såkaldte flygtningelandsbyer, der skal lette boligpresset på kommunerne.

Ud over de ekstra forslag, som partierne forsøger at forhandle ind i aftalen, er der også enkelte af regeringens forslag, som nogle af partierne forsøger at forhandle ud.

S er ikke begejstrede for, at regering ønsker at tilbagerulle asylansøgeres mulighed for at bo og arbejde uden for centrene. Det ligger dog mellem linjerne, at S ikke vil forlade forhandlingsbordet, selvom regering måske viser sig urokkelig.

Liberal Alliance ønsker ligeledes at der ændres på forbuddet mod betleri. Her vil regeringen give 14 dages ubetinget fængsel for tiggeri, men det er for skrapt og kan ramme danske hjemløse, der beder om penge til en kop kaffe, lyder kritikken.

Efter mødet lørdag troede LA's integrationsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, dog på en aftale efter to-tre møder mere, mens udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) også var optimistisk i forhold til en aftale i løbet af den kommende uge.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip