Ai Weiwei trækker værk i protest mod dansk asylpolitik

Man skal skynde sig, hvis man vil nå at opleve den 12 meter høje bambusmand ved navn Yu Yi på det aarhusianske kunstmuseum Aros.

Kunstneren bag værket, kinesiske Ai Weiwei, bebuder nemlig på sin profil på Instagram, at han vil trække værket fra udstillingen i protest mod de stramninger af den danske asyllovning, som blev vedtaget tirsdag.

Henvendt til blandt andre Aros' direktør, Erlend Høyersten, skriver Ai Weiwei:

- Jeg er meget chokeret over gårsdagens nyhed om, at den danske regering har besluttet sig for at beslaglægge flygtninges private ejendom.

- Som en konsekvens af denne beklagelige beslutning må jeg trække mig fra jeres udstilling "A New Dynasty - Created in China" for at udtrykke min protest mod den danske regerings beslutning.

- Accepter venligst min beklagelse og tak for jeres langvarige støtte. Jeg undskylder for det besvær, det måtte medføre, skriver kineseren.

Aros har dog endnu ikke fået nærmere at vide af den kinesiske kunstner, fortæller en overrasket Erland Høyersten i en pressemeddelelse.

- Vi er et kunstmuseum, som hver dag arbejder med at skabe forståelse for menneskelige relationer, større indsigt i kulturer, og vi inviterer til kritisk refleksion med udgangspunkt i kunsten.

- På den måde har vi mange af de samme værdier som Ai Weiwei, skriver direktøren i en pressemeddelelse, hvori han understreger, at den danske stat i modsætning til i Kina ikke kan blande sig i museers udstillinger.

- Derfor har jeg stor respekt for hans reaktion på den danske flygtningepolitik, men jeg finder det også urimeligt, at et helt folk straffes for regeringens politik, skriver han.

Udstillingen "A New Dynasty - Created in China" åbnede 21. november og vises frem til 22. maj.

/ritzau/

 

Dagens Gossip