Air France rækker hånden ud mod strejkende piloter

Det franske luftfartsselskab Air France forsøgte onsdag at komme strejkende piloter i møde i et forsøg på at afslutte den kostbare strejke, der gør, at mange rejsende har været strandet i franske lufthavne.

Selskabet tilbød at trække planerne om at udvide dets datterselskab, der opererer på lavprismarkedet, tilbage.

Piloterne har strejket i 11 dage, da de er bekymrede for, at en udvidelse af datterselskabet Transavia vil fjerne deres job og forringe deres vilkår. Piloterne frygter, at ledelsen i sidste ende vil erstatte Air France-rejser med Transavias, hvis piloter tjener væsentlig mindre.

Air France foreslår konkret at sætte den europæiske ekspansion af Transavia i bero, mens den vil fastholde planerne om at udvide Transavias operationer i Frankrig.

Selskabets nye plan opfordrede piloterne til straks at vende tilbage til arbejdet. Strejken koster Europas næststørste luftfartsselskab 20 millioner euro om dagen (knap 150 millioner kroner).

- Med tilbagetrækningen af Transavia Europa-planen er der ikke længere nogen grund til at strejke, for der er ikke nogen frygt for outsourcing, lød det i en erklæring fra flyselskabet.

Piloterne varslede tidligt i processen, at den omfattende strejke ville vare indtil 22. september, men den fortsætter nu i stedet. Piloterne har strejket siden den 15. september.

Frankrig har en andel på 16 procent af aktierne i moderselskabet for den franske flygigant, og premierminister Manuel Valls har tidligere forsøgt at sætte ind for at få en ende på den strejke, som han frygter vil skade Frankrigs omdømme.

Regeringen har hilst selskabets forslag velkommen og sagt, at "piloterne nu har ansvaret for at afslutte strejken".

Air Frances aktie er faldet omkring 10 procent, siden strejken begyndte.

Piloterne venter med at imødekomme luftfartsselskabets tilbud i håbet om at indgå en bedre aftale, skriver internationale nyhedsbureauer

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip