Albanien rykker frem i EU-køen

16/10/2013 14:25

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Fire år efter Albaniens ansøgning om medlemskab i Den Europæiske Union anbefaler EU-Kommissionen nu, at landet bliver anerkendt som officiel kandidat til optagelse i EU.

Det fremgår af EU-Kommissionens årlige rapport over potentielle medlemslande, der er frigivet onsdag.

Rapporten er kommissionens officielle anbefaling til medlemslandene, der mødes for at diskutere EU's udvidelse på et topmøde i december. Det er dog ikke sikkert, at medlemslandene følger rapportens anbefalinger.

Albanien får i rapporten ros for afholdelsen af sit parlamentsvalg i juni, ligesom kampen mod korruption og organiseret kriminalitet skrider frem, fremgår det.

- Ved at tage det grundlæggende først - kampen mod korruption, sammenhængende nationaløkonomi, ytrings- og trykkefrihed, menneskerettigheder og beskyttelse af minoriteter - styrkes den politiske og økonomiske stabilitet, siger udvidelseskommissær Stefan Füle.

I EU-Kommissionens rapport gøres det dog klart, at Albanien skal fortsætte arbejdet for at overholde de såkaldte københavnskriterier.

- Markante fremskridt blev gjort i forhold til at forbedre behandlingen af fængselsindsatte, og yderligere skridt blev taget for at reformere den offentlige administration, hedder det.

Kommissionen henviser dog også til, at yderligere fremskridt er nødvendig, før man vil anbefale at indlede de formelle optagelsesforhandlinger

Blandt andet den politiske del af københavnskriterierne skal sikres yderligere.

Ifølge københavnskriterierne skal landet være et fungerende demokrati med respekt for retsstatens principper, menneskerettigheder og beskyttelse af mindretal, lige som ytrings- og pressefriheden skal sikres.

Kommissionen noterer sig desuden, at Albanien fortsat har et højt offentligt underskud og en høj statsgæld, hvilket påvirker landets økonomiske stabilitet negativt.

ritzau/