Aleqa Hammond trækker sig som partileder

Den grønlandske regeringsleder Aleqa Hammond trækker sig som partiformand for Siumut efter en dag, hvor flere af hendes tidligere støtter har trukket sig en efter en. Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.

Fra morgenstunden onsdag trak tre ministre støtten til Aleqa Hammond, og senere trak koalitionspartneren, Atassut, så også støtten og krævede et nyt valg. Nu har hun så valgt selv at trække sig.

Aleqa Hammond har været hårdt presset siden fredag i sidste uge, hvor det kom frem, at hun havde brugt 106.000 kroner af selvstyrets penge til private formål.

Nyheden om, at hun trækker sig, bliver modtaget positivt af Doris Jakobsen, der er medlem af Grønlands Landsting for Siumut og derudover sidder i Folketinget i Danmark. Hun mener, at Aleqa Hammond træffer den rigtige beslutning.

- Det er godt, for så har vi nu mulighed for at vælge en ny formand for partiet. Det er ærgerligt, at hun ikke har gjort det lidt tidligere, siger hun til Ritzau.

Tirsdag aften fik Aleqa Hammond med et spinkelt flertal lov til at tage midlertidigt orlov fra sit politiske virke, og hun overlod derfor styrepinden til partifællen Kim Kielsen. Det skete efter, at hun med det mindst mulige flertal afværgede et mistillidsvotum.

Siumuts hovedbestyrelse oplyser, at der er fuld opbakning til Kim Kielsen som fungerende regeringschef.

Partiet skal afholde en ekstraordinær generalforsamling, før der kan findes en ny partiformand. Ind til da vil det være partiets politiske næstformand Jørgen Wæver Johansen, der vil være fungerende partiformand.

Aleqa Hammond har været formand for Siumut siden nederlaget ved landstingsvalget i 2009.

Hun har været regeringschef siden 2013, men fik altså orlov tirsdag aften, men det er nu yderst tvivlsomt, om hun vender tilbage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip