Alkoholikeres børn hjælpes af kronprinspar

Flere end 100.000 børn og unge vokser op i familier med alkoholmisbrug.

Omkring hver tredje af dem vil selv udvikle et misbrug, hvis de ikke får hjælp til at bryde med deres mors og fars drikkevaner.

Med Kronprinsparrets Sociale Pris 2014 bliver det muligt for organisationen Tuba at få flere børn og unge til at turde tale åbent om deres ofte kaotiske hverdag, og måske kan det være det første skridt til at få hjælp.

- Alkoholmisbrug er et af de største tabuer i Danmark, og derfor betyder prisen utrolig meget. Det er stort på den måde at anerkende, at der er børn, som lever i utrygge hjem, siger Henrik Appel Esbensen, landsleder i Tuba.

Prisen, som blev uddelt lørdag aften i Musikkens Hus i Aalborg, er på 500.000 kroner og skal primært bruges til informationsmøder på landets skoler for elever og lærere. I år har 80 skoler haft besøg af Tuba, og med prisen bliver det muligt at komme ud til flere.

- Vi har altid en ung med, som selv er opvokset med misbrugende forældre, og hver gang oplever vi, at der sidder en-to elever i klasserne, som har det på samme måde, siger Henrik Appel Esbensen.

Foruden socialprisen uddelte kronprinsesse Mary og kronprins Frederik lørdag aften Kulturprisen 2014, som i år tildeles designeren Cecilie Manz.

Hun er blandt andet kendt for sine fingerringe i akryl og en højttaler med læderhåndtag designet for B&O.

- I hendes design opstår der typisk en tvetydighed, der på en interessant måde pirrer vores fantasi, lød det, da kronprinsparret overrakte prisen, som ligeledes er på 500.000 kroner.

Også to yngre kunstnere kom på scenen for at modtage såkaldte stjernedryspriser.

Fotograf Lærke Posselt for sine fotografier, der viser sider af samfundet, som er skjult for de fleste. Hun har blandt andet skildret livet som afvist asylansøger.

Skuespiller Johanne Louise Schmidt modtog den anden stjernedryspris for sit teatertalent.

Hun er aktuel i Henrik Ibsens drama Hedda Gabler på Det Kongelige Teater, ligesom hun medvirker i filmatiseringen af Jussi Adler Olsens "Fasandræberne".

/ritzau/

 

Dagens Gossip