Alle listeria-pølser fra Jørn A. er væk fra butikkerne

Alle rullepølser og andre varer med listeria fra virksomheden Jørn A. Rullepølser er nu hevet op af supermarkedernes kølediske. Det oplyser Fødevarestyrelsens beredskabschef Kim Sigsgaard.

- Vi må sige, at udbruddet er stoppet, fordi vi regner med at have inddæmmet kilden og fået den væk fra markedet, så der er ikke flere, der kan blive syge, siger Kim Sigsgaard.

Fødevarestyrelsen er dog ikke færdig med at tilbagekalde pålæg og andre kødprodukter i forlængelse af listeria-udbruddet, som menes at have kostet 12 mennesker livet.

- Vi er ved at undersøge, om der er afledte varer fra virksomheder, der har forarbejdet Jørn A.-produkter sammen med andre varer. De skal så kaldes tilbage, fordi der er risiko for krydsforurening, siger Kim Sigsgaard.

Det kan for eksempel være en virksomhed, som har skiveskåret rullepølse med listeria og herefter brugt pålægsmaskinen til at skære andre produkter.

- Der kan komme flere afledte produkter på listen. Vores hjemmeside vil blive opdateret hele tiden, så forbrugerne har mulighed for at se, om de har købt nogle af varerne, siger beredskabschefen.

Samtidig arbejder Fødevarestyrelsen på en redegørelse til fødevareminister Dan Jørgensen (S) om sagens forløb. Styrelsen har fået kritik for, at der gik tre uger fra de første meldinger om listeria hos virksomheden, til Fødevarestyrelsen skred ind.

- Vi står midt i ildebranden, og den skal vi have slukket, og så må vi evaluere bagefter, siger Kim Sigsgaard om kritikken.

Jørn A. Rullepølser i Hedehusene er tirsdag blevet lukket, fordi Fødevarestyrelsen mener, at virksomheden er hovedkilden til listeria-udbruddet.

Ifølge den ansvarlige for egenkontrol hos Jørn A. Rullepølser, Christina Lowies Jensen, er det endnu usikkert, hvad der er årsagen til udbruddet. Hun mener, at virksomheden har overholdt alle regler.

- Vi har kontakt med forskellige eksperter for at finde frem til årsagen, men det er faktisk temmelig komplekst, siger hun.

Christina Lowies Jensen ved fortsat ikke, hvilke konsekvenser sagen får fremadrettet for medarbejderne, eller om der bliver et retligt efterspil.

I alt er 20 svækkede personer blevet smittet af udbruddet, hvoraf 11 er kvinder og ni er mænd i alderen 43-89 år. De er bosat i hele landet, oplyser Statens Serum Institut.

12 af personerne menes at være døde af den livsfarlige sygdom listeriose, som de har fået af at spise lammerullepølse eller andet pålæg fra Jørn A. Rullepølser.

/ritzau/

 

Dagens Gossip