Ambassadør i Grækenland: Trætte vælgere øjner nyt kapitel

I den græske tragedie er det tid til at bladre om til et nyt kapitel, mener de græske vælgere, som søndag går til stemmeurnerne til årets andet parlamentsvalg.

Det siger Danmarks ambassadør i Grækenland, Michael Braad, der har fulgt valgkampen tæt, efter at den siddende premierminister, Alexis Tsipras, har bedt om at få fornyet sit mandat som følge af sommerens aftale om gældsfinansiering til gengæld for reformer.

- Mange grækere er trætte og udmattede efter fem års alvorlig økonomisk hestekur og de sidste måneders politiske turbulens, siger han.

- Der tegner sig et udbredt ønske hos vælgerne om en stabil regering, der nu kan komme videre med de samfundsreformer, som er nødvendige for genopretningen af landets økonomi.

Meningsmålinger peger på et nervepirrende tæt valg søndag i Grækenland. Det følger efter parlamentsvalget i januar, hvor venstrefløjspartiet Syriza med Tsipras i spidsen vandt med højlydte protester mod besparelser og "EU-dikteret politik".

Men efter den omfattende reformaftale med Grækenlands internationale kreditorer i juli, blev der på ny udskrevet valg af Tsipras. Og det valg efterlader måske Grækenland i en mere mudret parlamentarisk situation ifølge ambassadøren.

I løbet af valgkampen har lederen af Ny Demokrati, Vangelis Meimarakis, lukket hullet i meningsmålingerne til Tsipras, og det er nu så tæt, at det er umuligt at pege på en vinder på forhånd.

- Det tyder ikke på, at noget parti vil vinde et absolut flertal ved valget. Alt peger derfor i retning af koalitionsforhandlinger efter valget, før der kan dannes en ny regering, siger Michael Braad.

Ifølge ambassadøren er den økonomiske krise stadig det altoverskyggende emne, selvom Grækenland som resten af Europa har oplevet en stigende strøm af flygtninge og migranter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip