Ambassadør: Rørende markering af 10-året for tsunamien

26/12/2014 15:52

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Thailands officielle mindehøjtidelighed i forbindelse med 10-året for den altødelæggende tsunami i 2004 var en bevægende blanding af sorg og hyldest.

Det fortæller Danmarks ambassadør Mikael Hemniti Winther fra det populære ferieområde Khao Lak, hvor mindehøjtideligheden fandt sted fredag eftermiddag lokal tid.

- Der blev lagt blomsterkranse, og vi officielle gæster samt de lokale pårørende fik stearinlys, som vi på skift placerede på et podium for at mindes de omkomne. Det var meget bevægende, siger Mikael Hemniti Winther.

Seancen fandt sted ved et politiskib, der under tsunamien blev skyllet flere kilometer ind på land, hvor det i dag står og fungerer som vartegn for katastrofen, der kostede mere end 10.000 thaier livet.

- For os er mindet om tsunamien kun forbundet med sorg, og det er det naturligvis også for thailænderne. Men 10-året blev også brugt til at hylde de mange lokale, der i katastrofens stund gjorde en kæmpe indsats for deres nødstedte medmennesker, siger Mikael Hemniti Winther.

- Der er mange positive følelser omkring, hvad thailænderne er i stand til at præstere, og hvordan de vil risikere liv og lemmer for at redde andre mennesker, og det fyldte en stor del i dag, siger han.

Både den thailandske premierminister og vicepremierminister var til stede ved ceremonien, hvor fokus ud over ofrene og de civile helte især var beredskabet i tilfælde af en ny naturkatastrofe.

- Thailand er jo et land, der har en stor del af sin indtægt fra turisme, så derfor har det været meget vigtigt at få skabt et troværdigt og internationalt anerkendt beredskab, siger Mikael Hemniti Winther.

Ud over den thailandske mindehøjtidelighed ved politiskibet i Khao Lak afholdt Danmark og Norge også en fælles mindehøjtidelighed på selve stranden. Her deltog den danske konsul fra Phuket i en mere intim seance, der specielt satte fokus på de 46 omkomne danskere og de 84 nordmænd, der døde.

/ritzau/