Ambassadør: Rolige israelere mærker skærpet konflikt

Den ophedede konflikt mellem Israel og det Hamas-styrede Gaza er inde i sin fjerde uge. Selv om parterne har ligget i strid i årevis, så kommer konflikten tættere ind på livet af hele det israelske folk efter de seneste ugers optrapning.

Tidligere var konflikten mere nærværende for folk tættere på Gaza i det sydlige Israel.

Det siger Danmarks ambassadør i Israel, Jesper Vahr.

- Jeg tror den forståelse for, hvad det vil sige at leve i en konstant risiko for raketangreb, den er betydeligt blevet øget. Befolkningen helt nede ved grænsen til Gaza har fra tid til anden været udsat for raketbeskydning. Det har man ikke oplevet i den øvrige del af landet i lang tid.

- Men nu ligger størstedelen af landet inden for rækkevidden af de raketter, som bliver affyret fra Gaza. Det er en langt større del af befolkningen, der påvirkes, og man har lidt mere respekt for konflikten, siger Jesper Vahr fra ambassaden i Tel Aviv, cirka 60 kilometer nord for Gaza.

Han fortæller, at israelerne er uhyre disciplinerede, når det kommer til sikkerhedsspørgsmål. Når sirenerne lyder, går de ned i bomberum, stiger ud af deres biler og lægger sig ned, eller hvad de ellers er blevet instrueret i at gøre, indtil varslingen er afblæst.

Generelt tager befolkningen dog situationen med ro.

- Efter omstændighederne synes jeg, befolkningen tager urolighederne med ophøjet ro. Man er jo vant til krigshandlinger. Det betyder ikke, at det ikke påvirker dagligdagen, for det gør det.

- Folk går mindre ud, de sørger for at opholde sig i fornuftig afstand til et bomberum, og de orienterer sig, når de færdes ude på gaden. Også kan man godt mærke, der er færre tilrejsende end normalt, siger Jesper Vahr.

Ifølge ham er det særligt i servicebranchen, det er let at få øje på konsekvensen af urolighederne. Restauranter og caféer har færre gæster, og hotellernes belægningsprocent er langt fra det normale sommerniveau, siger ambassadøren.

Som følge af urolighederne aflyste flere flyselskaber afgange til og fra Israel i sidste uge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip