Ambassadør: Uklart hvad thai-demonstranternes mål er

Skrevet af admin

|

01/12/2013

Dagens topnyheder

De voldsomme protester i Thailand og særligt hovedstaden Bangkok har skabt en usikker stemning i landet.

Det fortæller Danmark ambassadør i Thailand, Mikael H. Winther, over telefonen fra Bangkok.

- Stemningen er lidt anspændt og afventende, for det er uklart for os alle sammen, hvad demonstranternes endemål er, siger han og uddyber:

- Regeringen har tilbudt forhandling, men det er blevet afvist. Det mål, de selv har erklæret, er indsættelsen af en slags folkets regering, men det er uklart, hvad den egentlig består af.

Mikael H. Winther beskriver samtidig situationen som dynamisk, fordi demonstranterne flytter sig rundt i Bangkok. Senest har de bevæget sig ud i områder, hvor også turister ofte befinder sig på grund af store shoppingcentre.

Det betyder, at ingen helt ved, hvad demonstranternes næste skridt vil være.

- Regeringen har hidtil stået meget fast på, at den ikke vil anvende vold til at stoppe demonstrationerne.

- Samtidig ser det ud til, at det er demonstranterne, der forsøger at fremprovokere reaktioner fra regeringen, for de synes at gå længere hele tiden, siger ambassadøren.

Der, hvor det går hårdest for sig, er ved premierminister Yingluck Shinawatras kontor. Her bruger politiet tåregas og vandkanoner for at forhindre oprørerne i at trænge ind i bygningen.

Den danske ambassade har ikke været i direkte kontakt med bekymrede danskere. I samarbejde med Udenrigsministeriet holder ambassaden dog skarpt øje med situationen og opdaterer rejsevejledningen oftere end normalt.

Det skete eksempelvis tidligt søndag morgen.

Myndighederne i Bangkok oplyser ifølge avisen Bangkok Post, at antallet af dræbte ved voldelige sammenstød i den thailandske hovedstad er steget til fire, og at antallet af sårede nu er nået op på 57.

Demonstrationerne er de største siden 2010. Dengang mistede omkring 100 mennesker livet.

/ritzau/