Ambassadør: Ukrainere demonstrerer mod oppositionen

Gaderne i Ukraines hovedstad Kijev har lørdag aften og nat været præget af omkring 50.000 demonstranter, der demonstrerede mod oppositionen, som indgik en aftale med den nu afsatte præsident Janukovitj.

Det fortæller den danske ambassadør i Ukraine Merete Juhl.

- Der har været kritik af oppositionen, fordi de indgik en aftale med Janukovitj, som demonstranterne og de fleste ukrainere finder ansvarlige for de 77 døde og de mange sårede, siger Merete Juhl til Ritzau.

Hun fortæller, at demonstrationerne er foregået mere roligt end tidligere, men at demonstranterne ønsker et helt nyt Ukraine med et nyt politisk system.

- Demonstranterne har hele tiden været kritiske over for, at oppositionen var i dialog i Janukovitj. De er bange for, at hvis oppositionen kom til magten, ville det bare blive nye ansigter, men en del af det samme eksisterende politiske system, siger Merete Juhl.

Med knap tre måneder til præsidentvalget går ukrainere en uvis tid i møde, inden der bliver sat navne på, hvem der skal lede Ukraine videre.

- Mange af demonstranterne vil gerne have nye mennesker ind. Når de så læner sig lidt tilbage, så vil det vise sig, om der vil være en form for pragmatisme, som siger, at vi må bygge videre på det, vi har, og når der så bliver nyvalg, så har vi mulighed for stemme nogle nye ind, siger Merete Juhl.

Andre områder har også været præget af demonstrationer. På Krim-halvøen blev der ifølge Merete Juhl også demonstreret imod oppositionen, men her gik det mere voldeligt for sig end i hovedstaden.

- Der var grupper, der gik til angreb på oppositionspolitikere, så der er altså ikke konsensus dernede, og der var også demonstrationer med russiske flag. Så der skal man holde øje med, hvad der kan komme til at ske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip