Amerikansk bjergby aflyser fest for frigivet soldat

Den amerikanske soldat Bowe Bergdahl vender alligevel ikke hjem til fest i sin hjemby, Hailey, i delstaten Idaho.

Byen har aflyst de planlagte festligheder efter meldinger om, at Bergdahl, der for nylig blev frigivet i en fangeudveksling efter knap fem års fangenskab i Afghanistan, var desertør.

Myndighederne i det lille bjergsamfund med 8000 indbyggere frygtede, at de ikke ville være i stand til at håndtere de tusindvis af demonstranter og festgæster, der var ventet at møde op 28. juni.

- Den landsdækkende mediebevågenhed på Hailey har fået folk over hele landet til at tro, at begivenheden har til hensigt at være en militærparade, lyder det i en udtalelse fra byen.

Embedsfolk og forretningsdrivende i lokalsamfundet har de seneste dage været under stigende fra pres fra vrede e-mails og telefonopkald, efter at flere af Bergdahls tidligere soldaterkammerater har fortalt, at han med fuldt overlæg forlod sin post i Afghanistan.

Nogle af dem har tilmed fortalt, at den massive eftersøgning efter Bergdahl, der forsvandt 30. juni 2009, kan have kostet op til seks soldater livet.

I Bergdahls hjemby har hans tilhængere fortalt, at de aldrig har opfattet ham som en helt.

- Indbyggerne i Hailey har i nogen tid været klar over, at der var tvivl om, hvordan hans tilfangetagelse skete, og at der var en risiko for, at Bowe ville få problemer, når han kom hjem, sagde Stefanie O'Neill, som organiserede den planlagte velkomstfest, ifølge AFP.

USA's militær har fastslået, at omstændighederne omkring Bergdahls forsvinden endnu ikke er blevet klarlagt, men Pentagon har signaleret, at den hjemvendte soldat næppe vil blive retsforfulgt - uanset hvad hæren finder ud af, for han har været igennem tilstrækkeligt med lidelser.

I Repræsentanternes Hus er der krav om en kongreshøring af den fangeudveksling, som præsident Barack Obamas administration forleden indgik med Taliban for at bringe Bergdahl hjem. USA måtte udveksle fem indsatte fra Guantanamo-basen i Cuba for at få ham fri.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip