Amerikansk domstol godkender forbud mod skifergas

Delstaten New Yorks appelret har afgjort, at byer har myndighed til at forbyde gasboring inden for deres grænser. Det giver medvind til de grupper, der er modstandere af boremetoden, der er kendt som frakturering.

Appelretten har med fem stemmer for og to imod besluttet at godkende boreforbud i Ithaca-forstaden Dryden og i Middlefield i nærheden af Cooperstown. Argumentet er, at lovene er udvidelser af byernes zonemyndigheder.

Boreselskabet Norse Energy USA og en mælkebonde i den nordlige del af staten sagsøgte hver især byerne og hævdede, at forbuddene var en overtrædelse af en lov, som var udformet til at skabe ensartede regler i hele staten, hvad angår olie- og gasindustrien.

Retten var uenig og sagde, at loven var udformet til kun at forbyde de lokale regler, som kan hindre statens mulighed for at regulere boreaktiviteter.

- Zoneinddelingslovene i disse sager er ganske enkelt rettet mod regulering af arealanvendelse generelt og er ikke et forsøg på at styre detaljer, procedurer eller drift af olie- og gasindustrien, skriver dommer Victoria Graffeo i afgørelsen.

Appelrettens beslutning er en stadfæstelse af tre lavere retsinstansers afgørelser.

Sagsøgerne har meddelt retten, at hvis forbuddet opretholdes, vil det gøre boreselskaberne mindre interesserede i at investere i delstaten, fordi de bliver mødt af et virvar af lokale love, som kan ændres.

I 2011 var Dryden og Middlefield blandt de første af flere end 170 kommuner i New York, der forbød boring efter gas, mens embedsfolk i delstaten overvejede om de skulle ophæve et forbud mod frakturering, som i dag stadig er i kraft.

Frakturering foregår ved at sende vand og sand med kemikalier under højt tryk langt ned i undergrunden for at frigøre den bundne olie og naturgas. Det sker ikke uden risiko for miljøet.

Spørgsmålet er også aktuelt i Danmark, hvor det franske energiselskab Total har bedt om tilladelse til at foretage boringer ved Dybvad i Frederikshavn Kommune. Byrådet sagde forleden ja til en prøveboring.

/ritzau/

 

Dagens Gossip