Amerikansk fedmeeventyr sender Novo-aktie til himmels

Novo Nordisk-aktien lukker fredag i rekordkurs 274 på fondsbørsen i København. Det er en stigning på 2,7 procent, og dermed lægger Novo-aktien sig efter dagens handel øverst i C20 Cap-indekset, som er listen over de 20 mest omsatte aktier.

Fredagens kursstigning betyder, at Novo-aktionærernes samlede aktieværdier stiger med næsten 20 milliarder kroner. Selskabets samlede markedsværdi, inklusive Novo Nordisk Fondens aktier, er ifølge Ritzau Finans hoppet til knap 726,1 milliarder kroner fra 707,3 milliarder kroner torsdag.

Investorerne tager således godt imod nyheden om, at Novo Nordisks nye vægttabsmiddel Saxenda torsdag aften blev anbefalet af et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA.

De uafhængige eksperter anbefalede med stemmerne 14-1, at FDA udsteder markedsføringstilladelse til Saxenda. Dermed er vejen formentlig banet for Novo Nordisks slankemiddel på det amerikanske marked.

Den 20. oktober vil FDA tage stilling til, om Novo Nordisk kan få lov at sælge Saxenda i USA. Herfra vil det tage op til et halvt år, før de første amerikanere kan få slankemidlet.

Hvis alt går efter planen for Novo Nordisk, vil de første danske patienter kunne få en sprøjte med slankemidlet Saxenda i løbet af 2015.

Hvis Saxenda bliver godkendt, vil præparatet kun kunne fås på recept og er en daglig indsprøjtning. Der er endnu ikke sat en pris på midlet - men ifølge Novo Nordisk koncernforskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen, bliver det "relativt dyrt".

Novo Nordisks rekord-aktiekurs bevirker, at hele C20 Cap-indekset fredag ender med en stigning på 0,4 procent til kurs 810,6. I bunden af indekset ligger GN Store Nord, Chr. Hansen og FLSmidth med kursfald på henholdsvis 1,4 procent, 1,4 procent og 1,2 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip