Amerikansk flysikkerhed skærpet på grund af nordmand

En nordmand, som i sidste uge blev sat på USA's liste over terrorister, og som er sigtet i sit hjemland, er årsag til, at de amerikanske myndigheder for nylig skærpede sikkerheden på fly mod USA.

- En nordmand, som ikke ligner en typisk radikal, muslimsk ekstremist, og som måske forsvinder mere i mængden, er med sin orden i sine rejsedokumenter og med sin ekspertise i at lave bomber akkurat den trussel, jeg tror, at ministeriet for national sikkerhed er bekymret for, siger Michael McCaul, der sidder i Repræsentanternes Hus, til Fox News.

Forrige uge oplyste den nationale norske sikkerhedstjeneste PST, at man har sigtet og efterlyst den 35-årige Anders Dale fra Akershus, fordi han har tilsluttet sig al-Qaeda i Yemen. 15. juli kom det frem, at nordmanden figurerer på de amerikanske myndighedernes liste over globale terrorister.

Ifølge flere kilder i Kongressen i Washington knyttes den etniske nordmand direkte til det højnede beredskab og sikkerhedsniveau i lufthavne, der har direkte ruter til USA. Passagerer på disse fly er blandt andet blevet nødt til at slukke og tænde deres mobiltelefoner for at vise, at den fungerer.

McCaul, der er formand for Kongressens udvalg for national sikkerhed, siger, at al-Qaedas ønske om at udøve terror mod et amerikansk passagerfly er større nu end før 11. september 2001.

Terrorgruppen har både kapacitet og potentiale til at gøre netop det, mener McCaul. Især på grund af det øgede antal vestlige personer, som i Syrien har tilsluttet sig Nusra-fronten, der også er knyttet til al-Qaeda.

- Al-Qaeda har ikke opgivet sin trussel mod luftfartssektoren. Jeg kan ikke understrege dette nok, siger den amerikanske politiker.

- Vi har vesteuropæere, vi har nogle amerikanere, vi har australiere i Syrien. Udenlandske krigere, som træner sig op til dette, og som gør mig bekymret for muligheden for at gennemføre en bombeaktion på et passagerfly, siger McCaul.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip