Amerikansk lånekrise på at være afværget

Onsdag er det blevet vedtaget af Repræsentanternes Hus, at USA kan få lov til at øge lånerammen for det føderale budget med 80 milliarder dollar eller omkring 540 milliarder kroner.

Det skriver Reuters.

Det sker gennem en toårig budgetaftale, og vedtagelsen falder et tørt sted. Det har nemlig været en trussel mod amerikansk økonomi, hvis ikke USA fik lov til at øge lånerammen.

Samtlige demokrater i Repræsentanternes Hus samt næsten 80 republikanske medlemmer stemte for aftalen.

Den afgående formand for Repræsentanternes Hus, republikaneren John Boehner, gik tirsdag med til en toårig budgetaftale om at øge lånerammen.

- Det er en ansvarlig aftale, der betales på en afbalanceret måde, ved at sikre at hedgefonde og børsfirmaer betaler de skatter, de skylder, og ved at skære milliarder af overflødige udgifter væk, lød det i en erklæring fra Det Hvide Hus

- USA rammer ind i låneloftet i næste uge, og hvis det ikke forlænges, vil USA ikke kunne betale sine regninger. Økonomer har advaret om, at det vil kaste verdensøkonomien ud i kaos.

USA indledte det nye budgetår 1. oktober. Men især modstand fra den rabiate højrefløj af republikanerne i Repræsentanternes Hus, Freedom Caucus, der kræver enorme besparelser, gjorde, at det kun var muligt at forlænge budgettet til midten af december.

Men nu har Repræsentanternes Hus altså vedtaget en budgetaftale, der løber frem til 2017.

Aftalen er først helt på plads, når den er vedtaget i Senatet. Det skal ske inden 3. november, hvorefter den bliver sendt til underskrift hos præsident Barack Obama

I 2013 blev tusindvis af offentligt ansatte sendt hjem i 16 dage på grund af en strid om budgettet.

Den nye aftale skal forhindre, at det sker igen i Barack Obamas præsidentperiode, der slutter i januar 2017.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip