Amerikansk minister mødes med sanktionsramt russer

Topdiplomater fra USA og Rusland har fredag holdt møde i den vestligste del af Rusland, hvor de har drøftet krisen i Ukraine for at forsøge at afstive den skrøbelige våbenhvile.

Det siger en kilde tæt på forhandlingerne til AFP.

I spidsen for de amerikanske diplomater var viceudenrigsminister Victoria Nuland, mens den russiske delegation havde toprådgiveren fra Kreml Vladislav Surkov som leder.

De mødtes nær byen Kaliningrad i enklaven af samme navn. Den grænser op til Litauen og Polen.

Mødet fandt sted i Rusland, idet Surkov er blevet ramt af de vestlige sanktioner, som EU og også USA har indført mod russiske interesser og personer på grund af Ruslands rolle i Ukraine-konflikten.

Rådgiver Vladislav Surkov har derfor forbud mod at rejse ind i EU.

Trods det forhandles der, men det er svært for offentligheden at få at vide, hvad der er blevet talt om.

- Mødet er lukket for medierne. Emnet er Ukraine, siger kilden.

Tidligere på ugen talte USA's præsident, Barack Obama, i telefon med præsident Vladimir Putin i Moskva, og her blev krisen i Ukraine også drøftet.

Det samme skete torsdag, da den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, talte i telefon med sin russiske kollega, Sergej Lavrov.

De to blev i øvrigt enige om, at de skal mødes i Zürich i Schweiz 20. januar for at tale mere om Ukraine og den anden store krise, der lige nu står højest på den internationale dagsorden, krisen i Syrien.

USA siger, at Rusland skal indstille sin støtte til de prorussiske oprørere i den østlige del af Ukraine. Denne støtte destabiliserer ifølge USA Ukraine.

Præsident Putin giver derimod den ukrainske regering i Kijev skylden for den ulmende uro. Den russiske præsident siger, at de ukrainske myndigheder må etablere en "direkte dialog" med separatisterne i øst og blandt andet gå med til forfatningsmæssige forandringer.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip