Amerikansk myndighed efterforsker Tvinds brug af donationer

admin

424 uger siden

|

24/05/2016

Dagens topnyheder

Tvind-organisationen Planet Aid har siden 2004 fået mere end 870 millioner kroner i støtte fra de amerikanske myndigheder til projekter i Afrika.

Men ifølge amerikanske journalister når en del af de tildelte midler slet ikke ud til de fattige afrikanere, som det ellers var tiltænkt.

Det amerikanske landbrugsministerium, USDA, som har bidraget med mere end trekvart milliard kroner til Planet Aid, vil nu have kulegravet, hvad pengene går til, skriver Berlingske.

Formålet med midlerne er at støtte skoler, lægehjælp og landbrugsprojekter i de amerikanske udviklingslande Malawi og Mozambique.

Men journalister fra Reveal hos det amerikanske The Center for Investigate Reporting har fået adgang til dokumenter fra Planet Aid og den afrikanske Tvind-organisation DAPP, som sammen med vidnesbyrd fra tidligere ansatte peger på, at en del af pengene til udviklingsprojekterne forsvinder.

Det er uvist, hvor mange penge der er tale om, og hvor de forsvinder hen.

Den amerikanske velgørenhedsvagthund Charity Navigator har sat Planet Aid på en overvågningsliste efter oplysningerne fra Reveal.

Planet Aid skriver i en kommentar til Charity Navigator, at journalisternes dækning er "fyldt med usandheder og unøjagtigheder", og at konklusionerne er "overdrevne".

Planet Aids presseafdeling er blevet kontaktet mere end 12 gange, skriver Berlingske, ligesom de amerikanske journalister har kontaktet personer tæt på Tvindlederen, Mogens Amdi Petersen.

Anklagemyndigheden mener, at han og fire andre topfigurer i Tvind har begået groft skattesvig og underslæb i forbindelse med ind- og udbetalinger til og fra en humanitær fond i 1990'erne.

De skjuler sig formentligt i udlandet og er blevet varetægtsfængslet in absentia for snart tre år siden.

/ritzau/