Amerikansk soldat vender hjem til fest

En velkomstfest i hjembyen Hailey vil som planlagt finde sted til ære for den amerikanske soldat Bowe Bergdahl, efter at han er blevet frigivet efter fem års fangenskab hos Taliban i Afghanistan, men der fremsættes mange beskyldninger om, at soldaten i virkeligheden var desertør.

Få døgn efter, at det lille bjergsamfund i Hailey i delstaten Idaho brød ud i jubel over nyheden om frigivelsen af Bowe efter en fangeudveksling, er der blevet lagt en dæmper på feststemningen, da tidligere medlemmer af hovedpersonens kampenhed siger, at han med fuldt overlæg forlod sin post.

Nogle af hans tidligere kammerater siger, at den massive eftersøgning, der blev sat i gang for at finde Bergdahl, da han blev meldt savnet i Afghanistan den 30. juni 2009, kan have kostet seks soldater livet.

USA's militær fastslår, at omstændighederne omkring Bergdahls forsvinden endnu ikke er blevet klarlagt, men Pentagon har signaleret, at den hjemvendte soldat næppe vil blive retsforfulgt - uanset hvad hæren finder ud af, for han har været igennem tilstrækkeligt med lidelser.

Kilder i Pentagon siger, at Bergdahl ikke officielt anses for at være desertør, da ingen ved, hvad han havde til hensigt, da han blev taget til fange.

De nærmere omstændigheder spiller heller ikke den store rolle i Bergdahls hjemby, hvor hans tilhængere siger, at de aldrig har opfattet ham som en helt.

- Indbyggerne i Hailey har i nogen tid været klar over, at der var tvivl om, hvordan hans tilfangetagelse skete, og at der var en risiko for, at Bowe ville få problemer, når han kom hjem, siger Stefanie O'Neill, som organiserer den planlagte velkomstfest den 28. juni.

- Festen vil finde sted, og den bliver ikke ændret som følge af de diskussioner, der føres nu. Vi ønsker at fejre, at vi har fået en af vore egne hjem igen, tilføjer hun.

I hjembyen husker mange den 28-årige soldat som lidt af en boglig, men atletisk særling. De siger, at tvivlen bør komme ham til gode.

I Repræsentanternes Hus er der krav om en kongreshøring af den fangeudveksling, som præsident Barack Obamas administration forleden indgik med Taliban for at bringe Bergdahl hjem.

Senator John McCain, der er tidligere krigsfange og Vietnam-veteran, beskriver de militante, der blev løsladt fra Guantanamo-fængslet i Cuba, som "de hårdeste af de hårdføre".

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip