Amerikansk sydstat genindfører den elektriske stol

Delstaten Tennessee i det sydlige USA har taget sine forholdsregler, hvis USA's højesteret onsdag beslutter, at henrettelser ved brug af en dødelig indsprøjtning er forfatningsstridige.

Tennessee, der tidligere i april suspenderede brugen af de kontroversielle indsprøjtninger, har i stedet genindført muligheden for at bruge den elektriske stol som henrettelsesmetode, selv om metoden ikke har været brugt i årtier.

Beslutningen møder kraftig kritik fra flere steder.

- Vi mener, at den nye lov i Tennessee, der vil dræbe dødsdømte ved elektrisk stød, er et stort skridt tilbage, siger Kelley Henry, der som advokat repræsenterer mange af delstatens indsatte på dødsgangen.

- Vi er klar til at fremlægge beviser for, at Tennessees metode med elektrisk stød er både grusom og usædvanlig, da det i bogstaveligste forstand koger den indsattes indre organer og forårsager umådelig smerte og lidelse, siger han.

Der sidder i øjeblikket 69 fanger på dødsgangen i Tennessee. De befinder sig i det stærkt sikrede Riverbend-fængsel i Nashville, hvor den seneste henrettelse i den elektriske stol skete i 2007.

Før det var den seneste elektriske henrettelse i 1960, og kritikere mener da også, at metoden hører fortiden til, som det eksempelvis bliver portrætteret i filmen "Den Grønne Mil" fra 1930'ernes Louisiana.

Tennessee er dog ikke ene om at støve gamle metoder til eksekvering af dødsstraf af. Oklahoma gjorde det for nylig igen lovligt at tage af livet af dødsdømte ved såkaldt nitrogen-kvælning, hvor mængden af ilt mindskes.

Og i Utah er skydning af en henrettelsespeloton igen blevet tilladt.

Årsagen til, at flere stater genindfører de gamle metoder, er, at den foretrukne form med dødelige indsprøjtninger mange steder er stoppet, fordi medicinalselskaber nægter af sælge de midler, der indgår i den dødelige blanding.

Flere henrettelser er gået skævt det seneste år. Ifølge kritikere fordi fængselsmyndighederne har anvendt eksperimentelle giftblandinger.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip