Amerikansk whistleblower advarer danskerne

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden forholder sig nu for første gang direkte til den danske regerings håndtering af afsløringerne af efterretningstjenesten NSA's overvågningsprogrammer.

Det skriver dagbladet Information onsdag.

I et sjældent interview med Edward Snowden, som den danske aktivist Peter Kofod har lavet over nettet, og som er publiceret på bloggen denfri.dk, kritiserer Snowden, at den danske regering indtil videre har afvist at undersøge den amerikanske efterretningstjenestes overvågning nærmere.

- Virkeligheden er, at når du spørger, hvorvidt de spionerer imod dig, kan du ikke bare tage svar fra NSA eller nogen anden efterretningstjeneste for pålydende.

Edward Snowden henviser til, at den tyske indenrigsminister for nylig udtalte, at NSA havde forsikret ham om, at de "følger tysk lov i Tyskland", og at de ikke spionerer mod tyske interesser - én måned før journalister afslørede, at NSA rent faktisk gjorde lige præcis dét.

- Danskerne burde begynde at stille nogle alvorlige spørgsmål, når deres regering tilsyneladende gør det samme som den tyske. Skal de virkelig løbe an på, at journalister udfører et efterforskningsarbejde, som regeringen burde tage sig af, spørger Edward Snowden.

Snowden stod offentligt frem kort efter, at de første artikler om NSA blev skrevet i The Guardian, men udtrykte også, at han ikke ønskede offentlig opmærksomhed, da han ikke ville skygge for substansen i de lækkede dokumenter.

Han har siden i sommer opholdt sig i Rusland, hvor han foreløbig har fået ét års asyl.

Information har kontaktet Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) for en kommentar til Snowdens udtalelser, men FE har ikke ønsket at medvirke. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S), skriver til Information, at man følger Snowden-afsløringerne løbende.

- I sagens natur kan vi ikke offentligt gå igennem alle mellemregningerne for vores konklusioner. Hvis vi banker detaljer om vores efterretningssamarbejde op på Christiansborgs dør, stopper det samarbejde fem minutter efter. Det vil efterlade os dårligere rustet til at tage vare på danskernes sikkerhed mod terror, skriver forsvarsministeren.

Dagbladet Information har kontaktet Snowdens advokat, Ben Wizner, som bekræfter, at udtalelserne i interviewet med den danske aktivist kommer fra Edward Snowden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip