Amerikanske aktier genoptager retræten

De amerikanske aktier og olieprisen slog igen bak onsdag aften efter to dages forsigtige fremskridt.

Dermed fortsatte de voldsomme fald på aktiemarkederne, der har præget starten på 2016.

I USA faldt de toneangivende indeks Dow Jones og S&P500 med over to procent, mens det teknologitunge Nasdaq dykkede med 3,4 procent. Dermed er S&P500 og Dow Jones faldet med 7,3 procent siden året starts, mens Nasdaq er faldet med 9,6 procent.

Prisen for en tønde nordsøolie, den såkaldte Brent-olie, er samtidig faldet til under 30 dollar per tønde, det laveste niveau siden 2004.

- Der er en voldsomt negativ stemning i markedet lige nu. Der har ikke været nogle specifikke nyheder, der har sendt markedet ned. Men uden nyheder, der kan sende markedet op, begynder udsalget, siger handler ved Themis Trading i New Jersey Mark Kepner til CNN Money.

Bekymringer om væksten i Kina og geopolitisk uro har fra starten af året sendt aktierne på retræte. Samtidig er oliemarkedet ramt af overudbud, hvilket har slået bunden ud af markedet.

Samlet har aktierne i USA mistet værdi svarende til 1600 milliarder dollar ifølge Bloomberg News.

Det hjalp ikke på stemningen, at olieprisen fortsatte sydover onsdag og nåede niveauer, der ikke er set lavere i over 10 år.

Det globale oliemarkeder er på den anden ende grundet en hård priskrig fra Saudi-Arabien og udsigten til yderligere kapacitet på markedet, i takt med at sanktionerne mod Iran bliver hævet.

Den lave oliepris sætter de amerikanske energiselskaber under pres, og selskaber som Freeport McMorRan og Marathon Oil faldt da også med næsten ni procent onsdag.

Ud over vækstbekymringerne, den geopolitiske uro og kollapset i oliemarkedet er markederne påvirket af, at den amerikanske centralbank i december hævede sin rente for første gang siden finanskrisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip