Amerikanske jobtal er godt nyt for danske virksomheder

Der blev skabt 214.000 nye arbejdspladser i USA uden for landbruget i oktober, viser tal fra arbejdsministeriet. Arbejdsløsheden falder til 5,8 procent.

Men til trods for, at tallene over de seneste mange måneder har vist en støt tilvækst af arbejdspladser, så er væksten i lønninger stadig beskeden.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters kan det antyde, at den amerikanske forbundsbank vil være tilbageholdende med at hæve renten - som USA's styrkede økonomi ellers ville indikere.

Reuters havde forudsat en tilvækst i job på 230.000, men så højt nåede man ikke dengang.

Derimod er beskæftigelsestallene for august og september blevet opjusteret med yderligere 31.000 arbejdspladser.

- Amerikansk økonomi havde en stærk vækst i både andet og tredje kvartal, og beskæftigelsestallene for oktober tyder på, at fremgangen fortsætter ind i fjerde kvartal, hvilket bakkes op af fremstillingsvirksomhedernes stigende erhvervstillid, siger chefkonsulent Allan Sørensen, Dansk Industri.

Danske virksomheder eksporterer varer og tjenester for næsten 100 milliarder kroner til USA.

- De mange danske virksomheder, der eksporterer til USA eller som har datterselskaber i USA, kan glæde sig over den positive udvikling, som amerikansk økonomi for tiden er inde i, siger Allan Sørensen og tilføjer:

- En stærk amerikansk økonomi kan samtidig være med til at trække mere gang i verdensøkonomien, og dermed komme alle danske eksportvirksomheder til gode, siger Allan Sørensen.

Nykredits chefanalytiker Tore Stramer siger, at jobvæksten på 214.000 personer i oktober dækker over en stigning i den private beskæftigelse på 209.000 og 5000 i det offentlige. Det tyder på, at vækstlokomotivet er begyndt at rulle.

- Der er derfor heller ingen tvivl om, at nulrentepolitikken synger på sidste vers i USA. Det store spørgsmål er dog fortsat, hvornår den første renteforhøjelse kommer, siger Tore Stramer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip