Amerikanske jobtal: Laveste arbejdsløshed i seks år

Den amerikanske jobrapport, som bliver offentliggjort den første fredag hver måned, overrasker særdeles positivt i forhold til økonomernes forventninger.

Forventningen var ifølge Bloomberg News, at der i september ville blive skabt 215.000 nye job uden for landbruget, men tallet landede en del højere - nemlig på 248.000 job.

Tallet for måneden før blev desuden revideret op fra 142.000 til 180.000.

Samtidig faldt arbejdsløsheden fra 6,1 til 5,9 procent, hvilket er det laveste tal siden juli 2008.

På denne post havde økonomerne på forhånd ventet, at arbejdsløsheden ville være uændret på 6,1 procent.

De amerikanske jobtal - det såkaldte kongetal - får stor opmærksomhed blandt økonomer og er en retningspil for, hvordan verdensøkonomien har det, da USA er verdens største økonomi.

Går det godt i USA, går det også godt i Europa - og i Danmark.

- En kvart million nye amerikanske job i september er en rigtig god nyhed fra amerikansk økonomi og bekræfter endnu en gang, at der er godt gang i det amerikanske arbejdsmarked, siger makroøkonom Allan Sørensen, Dansk Industri, i en udtalelse.

Amerikansk økonomi havde stærk vækst i andet kvartal, og de seneste beskæftigelsestal peger klart på, at væksten fortsætter i andet halvår.

- Verdensøkonomien har i høj grad brug for en stærk amerikansk økonomi, da væksten er aftagende på de fremvoksende markeder og fortsat meget beskeden i Europa, siger Allan Sørensen videre.

Danske virksomheder eksporterer varer og tjenester for næsten 100 milliarder kroner til USA.

- Udviklingen i amerikansk økonomi har selvfølgelig stor betydning for de danske virksomheder, der sælger deres produkter på det amerikanske marked, og her ser udsigterne nu forholdsvis lyse ud.

- Men som verdens største økonomi har udviklingen i USA stor betydning for næsten alle danske eksportvirksomheder, da de er med til at diktere tempoet i den globale vækst, fastslår Allan Sørensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip