Amerikanske jobtal overrasker negativt

Den amerikanske beskæftigelsesrapport, det såkaldte kongetal, overrasker analytikerne negativt.

I alt voksede beskæftigelsen uden for landbruget med 113.000 personer i januar, og det var dårligere end ventet.

Beskæftigelsen i den private sektor voksede kun med 142.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 185.000.

Samlet faldt arbejdsløsheden til gengæld til 6,6 procent fra 6,7 procent. Økonomerne havde ventet en flad udvikling i arbejdsløsheden til 6,7 procent.

Det er anden måned i træk, at jobtallene fra USA skuffer. I julemåneden voksede beskæftigelsen uden for landbruget blot med 74.000 personer. Og det var klart værre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på op mod 200.000 personer.

Ifølge cheføkonom hos Nordea Helge Pedersen hører det dog med til billedet, at jobskabelsen i december og november blev justeret op med hele 34.000 job, ligesom den svage udvikling i januar nok skal ses i lyset af det hårde vejrlig, som USA har oplevet i denne vinter.

- Vi er derfor fortsat af den opfattelse, at opsvinget har slået solidt rod på den amerikanske prærie til trods for, at det vigtige ISM-tal for nylig også skuffede forventningerne, skriver Helge Pedersen i en analyse.

Hans kollega i Danske Bank Steen Bocian er enig i, at den amerikanske økonomi er i fremgang, men efter to svage beskæftigelsesrapporter er der snart behov for positive nyheder fra USA.

- Der skal flere dårlige nyheder til at ændre på vores syn på den amerikanske pengepolitik, men vi skulle da gerne se en bedring på arbejdsmarkedet inden for de kommende måneder, skriver cheføkonomen.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport bliver betegnet som "kongen af nøgletal". Tallet har ved flere lejligheder givet anledning til større udsving på børserne, hvis beskæftigelsen har afveget fra økonomernes forventninger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip