Amerikanske jobtal overrasker negativt

Den amerikanske jobrapport, som bliver offentliggjort den første fredag hver måned, skuffede i juli i forhold til økonomernes forventninger.

I juli blev der således skabt 209.000 job uden for landbruget, hvilket var færre end den ventede stigning på 230.000.

Samtidig steg arbejdsløsheden til 6,2 pct. fra 6,1 pct. måneden før. Her var der ventet en flad udvikling.

Der var dog også gode nyheder, da rapporten viste, at der blev skabt 10.000 flere job i juni, end den første opgørelse havde vist. Således blev der skabt 298.000 job i sidste måned.

Den amerikanske jobrapport går også under navnet "kongetallet", fordi det giver et billede på, hvordan den amerikanske økonomi udvikler sig.

Den mindre end ventede jobskabelse bør dog ikke give anledning til bekymring, da de seneste måneders jobrapporter generelt set har været stærke. Det vurderer Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank.

- Selvom fremgangen ikke helt matcher de foregående måneders store fremgang, er fremgangen i den seneste tid alligevel imponerende. Vi skal helt tilbage til 1997, før vi sidst så seks måneder i træk med en jobskabelse på over 200.000, siger Kim Blindbæk i en kommentar.

Han hæfter sig derudover ved, at det ikke skal tolkes negativt, at arbejdsløsheden steg til 6,2 pct. i juli fra 6,1 pct. måneden før.

- Det er en stigning i forhold i forhold til juni, men det skal betragtes som værende positivt, da flere amerikanere har meldt sig ind i arbejdsstyrken, konstaterer Kim Blindbæk.

- Det skyldes sandsynligvis, at de positive nyheder fra den amerikanske økonomi får dem til at føle, at chancen for at finde et arbejde nu er bedre, vurderer han.

I begyndelsen af dette årtusinde var arbejdsløsheden i USA nede på 3,9 pct., mens den toppede i oktober 2009 i 10,0 pct.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip