Amnesty: EU-operation redder tusindvis af migranter

EU har reddet tusindvis af menneskeliv ved at intensivere eftersøgnings- og redningsarbejdet i Middelhavet, konkluderer Amnesty International på baggrund af tal fra det italienske indenrigsministerium og Den Internationale Organisation for Migration (IOM).

Mens der i perioden januar-april i år døde én person, hver gang 16 migranter forsøgte at krydse Middelhavet i båd, er andelen faldet drastisk i maj og juni, efter at EU besluttede at udvide sin tilstedeværelse i området.

I de seneste to måneder er tallet faldet til én druknet ud af hver 427 bådmigrant. I samme periode er antallet af personer, der tager på den farefulde færd over Middelhavet til Europa, steget.

Knap 28.000 personer forsøgte at krydse havet fra begyndelsen af januar til 26. april, mens flere end 42.000 tog turen mellem 25. april og 29. juni.

Udviklingen gør det klart, at EU bør fortsætte redningsindsatsen, mener Gauri van Gulik, der er vicedirektør for Amnesty International i Europa.

- Konklusionen er tydelig: Flere ressourcer til eftersøgning- og redningsoperationer de rette steder redder liv.

- Enhver nedskalering af det arbejde vil kun føre til flere døde til havs. Vi befinder os nu i sommermånederne, hvor allerflest forsøger at krydse havet, og de europæiske regeringer kan ikke svigte deres løfter om at forhindre flere tragedier på havet, siger Gauri van Gulik.

Det var på et hasteindkaldt topmøde 23. april, at EU's stats- og regeringschefer blev enige om at bruge langt flere penge på EU-operationerne Triton og Poseidon ud for henholdsvis Italien og Grækenland.

Netop de to lande modtager størstedelen af bådmigranterne fra Nordafrika.

EU-landene ønsker desuden at gøre livet surt for de menneskesmuglere, der tjener penge på at fragte migranter over Middelhavet.

Det skal blandt andet ske via en systematisk indsat for at identificere, opbringe og bortskaffe smuglernes både, inden de sætter kurs mod Europa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip