Amnesty forudser flere drab og mere politivold under OL

Skrevet af admin

02/06/2016

Dagens topnyheder

To måneder før, at OL begynder i Rio, tyder meget på, at de brasilianske myndigheder har tænkt sig at fortsætte deres brutale linje i byens fattige kvarterer og nultolerance over for demonstranter.

Det viser en ny rapport fra Amnesty International, der dokumenterer, at menneskerettighedssituationen langt fra er blevet bedre, siden Rio fik tildelt værtskabet i 2009.

Det fortæller talsmand for Amnesty i Danmark Ole Hoff-Lund.

- Dengang lovede myndighederne, at de ville forbedre sikkerheden for alle. Men i stedet har vi på de syv år set, at politiet har dræbt 2500 indbyggere i Rio. Alene i år er flere end 100 mennesker blevet dræbt i byen, siger han.

Langt størstedelen af ofrene er ifølge Amnesty unge sorte mænd fra de fattige områder af byen.

- Det viser, at der er meget lang vej, til at vi ser en politistyrke i Brasilien, som opererer inden for lov og ret.

De brasilianske myndigheder har oplyst, at omkring 65.000 politifolk og 20.000 soldater skal stå for sikkerheden ved OL.

En udmelding, der vækker yderligere bekymring hos Amnesty.

- Det problem, der meget nemt kan opstå, når man indsætter militæret i denne her opgave, er, at det ikke i samme omfang er trænet til at håndtere civile menneskemængder, ligesom politistyrken er. Det kan nemt ende med dødelig udgang, siger Ole Hoff-Lund.

I marts underskrev Brasiliens daværende præsident, Dilma Rousseff, desuden en ny antiterrorlov. Med sine brede formuleringer åbner den mulighed for at kunne blive brugt mod fredelige demonstranter og aktivister, vurderer Amnesty.

Det samme gælder ifølge organisationen en særlig OL-lov, der indskrænker retten til at ytre sig og samles til demonstrationer i mange områder af værtsbyen.

/ritzau/