Amnesty giver OL-atleter en folder med til Sotji

Når de danske deltagere ved vinter-OL i Sotji rejser til Rusland i næste måned, bliver det med viden om de menneskeretlige forhold i landet i bagagen.

Og det skal tages helt bogstaveligt, for Amnesty International har lavet en folder, som idrætsudøverne kan tage med i kufferten.

- Vi synes, at det er vigtigt, at de danske atleter er informeret om det land, de skal til. Og så håber vi selvfølgelig at kunne bruge OL som løftestang til at sætte fokus på menneskerettighedskrænkelserne i Rusland, siger Helle Jacobsen, der er kampagnekoordinator for Amnesty International.

Morten Schramm Rodtwitt, der er chef de mission for den danske delegation i Sotji, vil gerne samarbejde med menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International.

Han har ikke de store betænkeligheder ved at udlevere Amnesty-folderen til blandt andet curlinglandsholdene.

- Så længe det fremgår, at det er Amnesty-budskaber, vil vi altid gerne udbrede informationsmateriale til atleterne, som de kan forholde sig til.

- Det er en fin og informativ folder. Det er klart, at organisationen går i brechen for sin sag, men folderen giver et nuanceret billede af forholdene i Rusland, som ikke bliver propagandistisk eller går for langt, siger OL-chefen.

Han slår også fast, at Danmarks Idræts-Forbund ikke vil blande sig i, hvordan OL-deltagerne forholder sig til Rusland.

- De har fri udtaleret og kan sige, hvad det passer dem. Vores råd er, at de gør det i perioden op til OL og ikke under legene, hvor det kan gå ud over deres præstation.

- Der står heller ikke noget i folderen om, hvad folk skal mene. De kan de selv uddrage af det, der står, siger han.

Amnesty International har dog ingen forventning om, at atleterne vil markere deres eventuelle standpunkter i forbindelse med OL.

- Vi beder dem ikke om at sige eller gøre noget os helst. Vi opfordrer dem til at gøre deres arbejde, som er at dyrke sport. Vi går heller ikke ind for boykot af legene, men for kritisk dialog, siger Helle Jacobsen.

Danmarks Idræts-Forbund har foruden Amnesty International forud for legene i Sotji holdt et møde med LBGT Danmark, der repræsenterer bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip