Amnesty: Højt niveau af omkomne bådflygtninge fortsætter

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International forventer, at den kedelige tendens, hvor mange fattige og udsatte bådflygtninge omkommer i Middelhavet på vej fra Nordafrika og Mellemøsten til Europa, fortsætter.

Det siger pressechef hos Amnesty International Ole Hoff-Lund til Ritzau, efter en rapport fra Den Internationale Organisation for Migration, IOM, slår fast, at over 3000 bådflygtninge er omkommet i Middelhavet alene i 2014.

- Alle indikatorer peger på, at det er et problem, der vil blive ved på samme niveau. I Bulgarien og Grækenland har man opført hegn og øget grænsekontrol mod dem, der forsøger at komme ind i Europa til lands. Det presser naturligvis endnu flere til at forsøge at tage søvejen.

- Med de uroligheder, krige, konflikter og politisk ustabilitet, som vi ser i Nordafrika og Mellemøsten, så tror jeg ikke, det er en tendens, som vi skal tro stopper foreløbig, siger Ole Hoff-Lund.

Amnesty har selv offentliggjort en rapport tirsdag, hvor man er kommet frem til cirka 2500 omkomne flygtninge i Middelhavet i år. Det skyldes, at tallet i rapporten stammer fra kort før, at cirka 500 omkom et skibsforlis midt i september.

Til gengæld deler organisationen roser ud til den italienske indsats for at redde bådflygtninge, men efterlyser samtidig mere EU-hjælp til problemet.

Ifølge Amnestys rapport har over 130.000 taget turen over Middelhavet i år, hvor langt størstedelen af dem er reddet af den italienske flåde.

- Italien er det eneste EU-land, der har taget problemet så alvorligt, som det fortjener. De har sendt store dele af flåden til at patruljere i et enormt område af Middelhavet. Hvor er resten af EU i den her debat?

- Det er jo ikke Italien, de vil til. Det er Europa, som er håbet om frihed og beskyttelse. Vi mener, at det vil være på sin plads, at andre EU-lande kommer på banen og tilbyder en maritim assistance i det redningsprojekt, som Italien har sat sig i spidsen for, siger Ole Hoff-Lund.

/ritzau/

 

Dagens Gossip