Amnesty: Kina eksporterer tortur-redskaber

Flere og flere kinesiske selskaber sælger "torturredskaber" til udlandet, konkluderer Amnesty International i en rapport.

Organisationen mener, at mange af redskaberne falder i hænderne på folk rundt om i verden, der forbryder sig mod de internationale menneskerettigheder.

Ifølge rapporten producerer over 130 firmaer i Kina produkter som knipler, der kan give stød, knipler med pigge, tunge fodlænker og andet "potentielt farligt udstyr til magtudøvelse."

I 2003 eksporterede 28 kinesiske virksomheder potentielle torturinstrumenter.

Blandt andet eksporterede et statsejet selskab i 2012 varer til afrikanske lande for over 100 millioner dollar. Selskabets portefølje af produkter indeholder blandt andet strømpistoler og stole til fastspænding.

- Kina ser ud til at være ledende på den mindre moralske side inden for såkaldte "torturredskaber" - udstyr, som, vi hos Amnesty mener, i sig selv er med til at sprede ondskab, siger Patrick Wilcken, der forsker i sikker handel og menneskerettigheder hos Amnesty International.

Flere rettighedsgrupper peger på, at der i Kinas retssystem findes eksempler, hvor folk er blevet forhørt under tortur og dermed har tilstået forbrydelser under tvang.

Kina har enkelte love, der forbyder produktion og handel med torturinstrumenter. Alligevel mener Amnesty, at sådant udstyr ofte ender med at blive sendt til "meget usikre" steder i verden.

- Vi har fundet ud af, at det tyder på, at kinesiske myndigheder ikke har grundige vurderinger af, hvor udstyret bliver eksporteret hen. De laver ikke risikovurderinger, mener Patrick Wilcken.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip