Amnesty: Tøndebomber driver folk under jorden i Syrien

05/05/2015 18:23

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Mange af den syriske Aleppos indbyggere er flygtet under jorden for at undgå de såkaldte tøndebomber, som i 2014 slog over 3.000 mennesker ihjel i den syriske storby.

Ifølge en ny rapport fra Amnesty International kaster det syriske militær olietønder, benzintanke og gasflasker, som er fyldt med sprængstoffer og metalfragmenter, ud fra helikoptere med det formål at slå civile ihjel.

- Ved med fuldt overlæg og uden hensyntagen at gå efter civile, virker det til, at den syriske regering kollektivt vil afstraffe den civile befolkning i Aleppo, siger chefen for Læger Uden Grænsers indsats i Mellemøsten, Philip Luther.

- I særdeleshed har de ondskabsfulde og vedholdende bombardementer af civile boligkvarterer, som bliver udført af landets militær, gjort livet i Aleppo meget svært for de civile, tilføjer han.

Det har nu drevet store dele af millionbyens indbyggere ud i en tilværelse under jorden på sikker afstand af de konstante bombardementer over jorden.

- Der er ingen sol, ingen frisk luft, vi kan ikke gå op til overfladen og der er konstant flyvere og helikoptere i luften, fortæller en af beboerne i Aleppo til Amnesty.

Byen har desuden akut brug for nødhjælp i form af medicin, vand og mad, men hjælpen har meget svært ved at nå frem.

Det betyder ifølge en beboer i Aleppo, at katte og kaniner er blevet en fast del af føden i Syriens største by.

Skoler, markeder og hospitaler har ofte været mål for tøndebomberne, og ifølge nødhjælpsorganisationen Læger Uden Grænser, så har bomberne nu tvunget ét af kun to operative hospitaler i en bydel med 400.000 beboere til at lukke.

- Igen må vi appellere til parterne i konflikten om at respektere civile, hospitaler og sundhedspersonale. Disse angreb på den medicinske infrastruktur er uacceptable, siger Raquel Ayora fra Læger Uden Grænser.

I marts havde hospitalet næsten 2500 indlæggelser, men efter at være blevet bombet flere gange inden for den seneste uge, er hospitalet nu blevet lukket på ubestemt tid.

Amnesty kalder handlingerne for forbrydelser mod menneskeheden, mens landets præsident, Bashar al-Assad, i et interview i februar 2015 benægtede alle beskyldninger om, at hans styrker skulle have brugt tøndebomber.

/ritzau/