Analyse: Det økonomiske opsving bider sig for alvor fast

Fremgangen i dansk økonomi bekræftes nu fra mange sider. Også det danske forbrug ser ud til at være gået fra tomgang til første gear.

For første gang siden den finansielle krise ramte globalt, har danskerne fået flere penge til forbrug, og det er første gang i fem år, viser en analyse lavet af CEM Institute-Voxmeter.

- Tidligere har danskerne været forsigtige og i større grad bekymret for deres job. Folk er blevet mere trygge og er derfor villige til at bruge flere penge, siger Christian Stjer, direktør i CEM Institute-Voxmeter.

Faktisk er det kun 17,3 procent, der oplever at have færre penge til forbrug, mere end halvdelen oplever at have et uændret beløb, mens henholdsvis 20 procent og 3,6 procent oplever at have lidt eller mange flere penge til forbrug.

Samtidig er danskerne blevet mindre forsigtige med at låne penge, og flere har optaget forbrugslån i løbet af foråret. I forårskvartalet optog 4,5 procent lån til forbrug, mens den andel kun var 2,7 procent sidste forår, viser analysen.

- Der er to sider i den sag. Desto mere forsigtige folk er, desto mere forsigtige er man med at låne penge. Samtidig er bankernes villighed til at låne penge ændret. Folk svarer, at det er blevet lettere at låne. Skyttegravskrigen er overstået, mener Christian Stjer.

Danskernes forventninger til den fremtidige økonomi er dog ikke højere, end de hjemlige finanser kan bære. Også på lånemarkedet er danskerne blevet mere realistiske og låner ikke i samme grad over evne.

- Kigger man på alle de bifloder, der bliver til den store flod, strømmer de fleste af dem i den rigtige retning, siger direktøren om analysen.

- Ser vi på forbrugerne selv, er der stigende optimisme. Og kigger vi på de hårde data om den økonomiske udvikling, går det nu den rigtige vej, siger Christian Stjer fra CEM Institute-Voxmeter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip