Analyse: Stordriftsfordele ryger i lommen på Nets

* 95 procent af de danske husstande bruger Betalingsservice til at betale regninger på nettet gennem deres bank.

* Det er en god forretning. Nets’ har i perioden 2003-2012 mere end fordoblet resultatet før skat på Betalingsservice.

* Prisen for at bruge Betalingsservice er ikke faldet trods et stigende antal transaktioner. Den gennemsnitlige pris per betaling til Nets har været nogenlunde konstant i perioden 2003-2012 og udgjorde 4,32 - 6,00 kroner i 2012.

* I samme periode er antallet af transaktioner steget med 40 procent, mens de reelle omkostninger per transaktion er faldet med 10-30 procent.

* Nets har således stordriftsfordele i forbindelse med håndteringen af Betalingsservice, men det har altså ikke givet sig udslag i lavere priser.

* Indtil nu har Nets’ betaling til pengeinstitutterne udgjort den største omkostningspost ved Betalingsservice og er fortsat stigende. Betalingen er steget med over 40-60 procent i perioden 2003-2012.

* Men bankerne har solgt Nets og dermed Betalingsservice fra.

* Tidligere blev Nets ejet af 186 danske og norske pengeinstitutter og Danmarks Nationalbank, men i marts underskrev de amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital sammen med danske ATP en købsaftale på 17 milliarder kroner. Salget ventes at falde på plads i andet kvartal 2014.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

/ritzau/

 

Dagens Gossip