Analytiker om nye tal: Arbejdsmarkedet står i stampe

Køen af arbejdsløse faldt med 100 personer i oktober. 133.000 er uden job, og det svarer til en ledighed på fem procent, viser tal fra Danmarks Statistik over den registrerede ledighed.

Dermed har bruttoledigheden det seneste halve år ligget forholdsvist stabilt på samme niveau.

Chefanalytiker Erik Bjørsted i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) kalder tallet for skuffende.

- Det seneste halve år har bruttoledigheden stort set ikke flyttet sig, hvilket står i skærende kontrast til de meldinger, vi ellers får for arbejdsmarkedet, og som peger på jobfremgang.

- Et arbejdsmarked, der står i stampe, gavner bestemt ikke forbrugernes lyst til at bruge penge, og hvis arbejdsmarkedet har tabt det momentum, som det ellers har haft i 2014, bliver det vanskeligt at få gang i dansk økonomi, siger Erik Bjørsted i en skriftlig kommentar.

Ses der på den såkaldte arbejdskraftundersøgelse (AKU), der er en interviewundersøgelse blandt danskerne, har ledigheden heller ikke rokket sig ud af stedet, men ligger på samme niveau som i foråret.

Korrigeret for sæsonudsving var der i oktober 186.000 ledige i alderen 15-74 år. Det svarer til 6,4 procent af arbejdsstyrken.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) erkender, at der ikke er nogen hurtig løsning på at komme ud af krisen, fordi tallene viser, at opsvinget fortsat er spinkelt.

- Selvom beskæftigelsen er steget gennem det seneste år, og flere kommer ind på arbejdsmarkedet, er der fortsat behov for at holde hånden under beskæftigelsen og dansk økonomi, siger ministeren i en kommentar.

Derfor investerer regeringen i den netop indgåede finanslovaftale blandt andet 6,5 milliarder kroner til sundhedsområdet og en milliard til mere personale i landets vuggestuer og børnehaver samt ekstra hjemmehjælp til ældre.

- Det er investeringer, der vil skabe flere jobåbninger, så flere ledige kommer tilbage på arbejdsmarkedet, siger Henrik Dam Kristensen.

Økonom i LO Mette Hørdum Larsen kalder det lille fald i køen af registrerede arbejdsløse for beskeden.

- Det afspejler ikke den tendens, vi ellers ser i øjeblikket, hvor arbejdsmarkedet er i bedring. Antallet af nyopslåede stillinger befinder sig i øjeblikket omkring det højeste niveau i seks år.

- Beskæftigelsen i den private sektor er steget med over 30.000 personer det seneste år, når personer på orlov fraregnes, siger Mette Hørdum Larsen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip