Analytiker: Reformer transformerer Grækenland totalt

Der venter Grækenland en hård tid, efter at landet mandag formiddag blev enig med eurolandene om betingelserne for en ny støttepakke, der kan hjælpe Grækenland ud af det økonomiske morads.

Det mener cheføkonom i Nykredit Ulrik Bie, der kalder forhandlingerne om den græske redningspakke for historisk.

- De reformer, som Grækenland nu forpligter sig til, er intet mindre end en total transformation af det græske samfund. Det gælder de privilegerede klasser i den private og offentlige sektor.

- Det er et opgør med det klientbaserede samfund, hvor korruption og vennetjenester er udbredt, og hvor almindelige grækere har måttet betale prisen, skriver Ulrik Bie i en skriftlig kommentar.

Nykredits cheføkonom vurderer, at ændringerne i det græske samfund, hvis de bliver vedtaget i landets parlament, vil være de mest omfattende i Europa siden slutningen af 80'erne.

- Samlet set er der tale om en aftale, der – hvis implementeret – vil give den største omdannelse af et samfund siden kommunismens fald. Det er paradoksalt, at en samling af den yderste venstrefløj nu skal gennemføre den mest gennemgribende liberalisering, som har fundet sted i EU.

- Men hvis projektet lykkes, vil Tsipras (græsk premierminister, red) have sikret sin plads på toppen af græsk politik i mange år frem. Hvis det ikke lykkes, venter en græsk exit fra euroen, siger Ulrik Bie.

Den tyske kansler, Angela Merkel, har sagt, at det er en treårig støtteordning på mellem 82 og 86 milliarder euro, som Grækenland nu har udsigt til.

Som en af betingelserne for at indlede forhandlinger om en ny støtteordning har eurolandene forlangt, at Grækenland nu i lyntempo gennemfører de første vigtige reformer og lovændringer, så de er vedtaget senest på onsdag 15. juli.

/ritzau/

 

Dagens Gossip