Analytiker: Skolemassakre er et direkte angreb på hæren

Siden juni har den pakistanske hær intensiveret indsatsen mod den militante, islamistiske gruppe Taliban, der holder til i området i Nordwaziristan i det nordvestlige Pakistan.

Tirsdagens massakre på en skole, der drives af hæren, er en klar hævn fra Talibans side. Det siger analytiker David Vestenskov, Forsvarsakademiet.

- Hæren har dræbt en masse af Talibans ledere og mellemledere i området, siden den pakistanske regering og hæren besluttede at opprioritere terrorbekæmpelsen i sommer, siger David Vestenskov.

- Hvis der har været en usagt alliance mellem hæren og Taliban, så er den aftale ophævet. Terrorbekæmpelsen har høj prioritet, og jeg tror, at hæren nu vil skrue op for offensiven. Taliban har ramt et ømt punkt, siger han.

Hæren nyder i Pakistan en lang række privilegier.

- De har deres egne institutioner som skoler, og massakren er et direkte angreb på hæren, siger David Vestenskov.

Islamisterne har på deres side tidligere erklæret, at de planlægger at øge antallet af angreb for at besvare en stor militær offensiv mod militante i de pakistanske stammeregioner, og at massakren var en hævn for angreb fra hæren.

I alt menes 500 elever og lærere at have opholdt sig på skolen "Army Public School", da en gruppe på mindst seks bevæbnede mænd tidligere tirsdag indtog skolen, der drives af den pakistanske hær. Mindst 130 har mistet livet ved massakren.

I september 2013 blev et stort antal mennesker, herunder mange børn, dræbt i forbindelse med et angreb på en kirke.

/ritzau/

 

Dagens Gossip