Analytiker: Statens mand skal redde bankernes image

Skrevet af admin

20/04/2015

Mest læste i dag

Når den tidligere direktør for Finanstilsynet Ulrik Nødgaard indtager sit nye job som bankernes talerør, så bliver en af hans vigtigste opgaver at være med til at skabe en ny og positiv fortælling om bankernes værdi for samfundet.

Det vurderer erhvervskommentator og chefredaktør for dagbladet Børsen, Niels Lunde.

- Bankerne har meget brug for, at Finansrådets lobbyister bliver i stand til at fortælle samfundet, hvorfor det er godt, at vi har bankerne. Hvad er det, de bidrager med af værdi. Det har bankerne været helt ude af stand til især efter finanskrisen, siger Niels Lunde.

- Bankerne er derfor meget upopulære, og det bliver en af Ulrik Nødgaards vigtigste opgaver at skabe en ny fortælling om bankerne. Det har han ikke prøvet før, og det bliver en stor udfordring for ham, vurderer Niels Lunde.

Ulrik Nødgaard blev direktør i Finanstilsynet, mens finanskrisen var på sit højeste i 2009. Tidligere har han blandt andet arbejdet i det daværende økonomi- og erhvervsministerium.

Manden, der før stod i spidsen for at kontrollere bankerne, skal altså nu selv tale bankernes sag. Men ifølge Niels Lunde er lignende skift set flere gange før i Danmark.

Senest da Karen Hækkerup skiftede fra at være fødevareminister for Socialdemokraterne til at være direktør for landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer.

Administrerende direktør for DI, Karsten Dybvad, kommer fra en baggrund som embedsmand og departementschef i Statsministeriet.

- Umiddelbart ser det usædvanligt ud, men man har set det før. I vore dage afhænger det helt af, om man kan leve op til rollen professionelt. Det, tror jeg ikke, bliver et problem for Ulrik Nødgard, siger han.

Ulrik Nødgaards baggrund vil være en meget stor fordel, fordi han har fuldstændigt styr på teknikken i bankernes maskinrum, vurderer Niels Lunde.

- Hans styrke er blandt andet stor faglig indsigt. Finanssektoren er meget indviklet i vore dage med meget regulering. Og så har han også vist, at han faktisk kan træde op og tage nogle konflikter offentligt. Jeg kan godt se ham i den rolle som udadvendt talerør.

- Han har en stærk offentlig profil, som man gerne skal have, når man er lobbyist.

Finansrådet besluttede i januar at skille sig af med den mangeårige direktør, Jørgen A. Horwitz. Ulrik Nødgaard tiltræder i Finansrådet 10. august.

/ritzau/