Analytikere roser flot amerikansk jobrapport

USA's jobrapport, der blev offentliggjort fredag, får flotte ord med på vejen af de danske analytikere.

De månedlige amerikanske jobtal overraskede nemlig positivt i oktober.

Beskæftigelsen uden for landbruget voksede således med 204.000 personer i den forgangne måned, og det var væsentligt bedre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 120.000 personer.

- De flotte jobtal viser, at amerikansk økonomi er på vej frem, og at budgetkrisen ikke har afsporet opsvinget.

- I lyset af, at modvinden fra finanspolitikken vil aftage i 2014, giver det gode muligheder for, at den økonomiske vækst kommer op i gear, siger cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i en skriftlig kommentar.

Han bakkes op af cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen, der er enig i analysen.

- Det amerikanske arbejdsmarked er meget stærkere end hidtil antaget. Det tyder på, at opsvinget for alvor er ved at få fodfæste i den amerikanske økonomi, siger han i en skriftlig kommentar.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen hæfter sig ved, at september måneds halvsløje tal fra USA blev opjusteret samtidig med oktober måneds rapport.

- Samtidigt blev beskæftigelsen opjusteret med 60.000 personer, så det må samlet siges at være en stærk rapport, der udvisker de afmatningssignaler, vi ellers tidligere havde fået fra arbejdsmarkedet, siger han.

Dansk Industri påpeger, at den positive amerikanske beskæftigelsesrapport har stor betydning for dansk eksport, der ligger på knap 100 milliarder kroner om året.

- De amerikanske jobtal er en god nyhed, siger chefkonsulent Allan Sørensen og fortsætter:

- Danske eksportvirksomheder og verdensøkonomien har generelt brug for en stærk amerikansk økonomi, særligt fordi fremgangen i eurozonen fortsat er svag, og væksten på emerging markets er lavere, end hvad vi har set over de seneste 10 år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip