ANC rystet efter lussing ved Sydafrikas lokalvalg

Sydafrikas regerende parti, African National Congress (ANC), har ved lokalvalget fået sit dårligste valgresultat, siden apartheid blev afskaffet for 22 år siden.

Det står klart, efter at næsten alle stemmer er talt op efter onsdagens lokalvalg.

Selv om ANC samlet set stadig høster langt flere stemmer end sine modstandere, viser resultatet tydeligt, at de sydafrikanske vælgere vender det parti, der kæmpede mod apartheidstyret, ryggen.

ANC står til at få 54 procent af stemmerne, hvis man udregner resultatet på landsplan. Det er en markant tilbagegang fra det seneste lokalvalg i 2011, hvor 62 procent af vælgerne stemte på partiet.

- Vælgerflugten er dramatisk og i et omfang, som ikke er set tidligere, siger politisk analytiker Somadoda Fikeni.

Fredag erkendte regeringspartiet, at det har tabt lokalvalget i Port Elizabeth, en vigtig industriby, til det største oppositionsparti, Demokratisk Alliance (DA).

I hovedstaden Pretoria og i landets økonomiske centrum, Johannesburg, står ANC til at miste sit flertal.

Det får nu partiet til at kigge indad og forsøge at finde ud af, hvad der gik galt, siger vicepræsident Cyril Ramaphosa, der er næstformand i ANC.

- Vores kritikere synes, at vi er arrogante og selvcentrerede. Det vil jeg gerne modsige og fortælle, at vi er en organisation, der lytter, siger Ramaphosa.

Særligt nederlaget i Port Elizabeth gør ondt på ANC, fordi byen - der også er kendt som Nelson Mandela Bay - tidligere var et centrum for aktivister, der arbejdede for at afskaffe apartheidstyret.

Resultatet af onsdagens lokalvalg er et fingerpeg om, hvordan ANC vil klare sig ved næste parlaments- og præsidentvalg, der efter planen skal finde sted i 2019.

Præsident Jacob Zuma har til den tid siddet i to embedsperioder og kan ikke genopstille.

Zuma menes at have en stor del af skylden for ANC's tilbagegang. Siden han første gang blev valgt til præsidentposten i 2009, har han været hovedperson i en række skandaler og retssager.

Den høje arbejdsløshed på 27 procent og en vækst i BNP på nul procent har og så bidraget til frustrationen blandt de vælgere, der ikke har oplevet fremgang, siden apartheidstyret blev afskaffet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip