Andenpilot sagde godnat før flys forsvinden

Det var sandsynligvis andenpiloten, Fariq Abdul Hamid, der sagde godnat i den sidste hilsen, der kom fra Malaysia Airlines-flyet, inden det forsvandt for cirka 10 dage siden.

Det fortalte den administrerende direktør i flyselskabet på et pressemøde mandag.

Godnathilsnen "all right, good night" blev sagt omkring det tidspunkt, hvor myndighederne mener, at der manuelt blev slukket for to vigtige kommunikationssystemer.

Den 53-årige pilot Zaharie Ahmad Shah og den 27-årige andenpilot er derfor i fokus under efterforskningen.

De sidste signaler fra et af systemerne, ACARS, blev modtaget 12 minutter før andenpilotens sidste ord.

Transponderen, der fortæller om flyets position, blev slået fra to minutter efter samtalen, og inden flyet drejede væk fra ruten mellem Kuala Lumpur og Beijing.

26 lande er nu involveret i eftersøgningen af det forsvundne malaysiske passagerfly, der kan være styrtet ned på 11 forskellige landes territorier. Det oplyste Malaysias transportminister, Hishammuddin Hussein, mandag.

Han fortalte også, at alle besætningsmedlemmers familier - herunder pilotens og andenpilotens - har været genstand for en større efterforskning. Dog uden resultat.

Nu er man i gang med at undersøge, om piloterne kan have været selvmordstruede.

Det er også tidligere kommet frem, at piloten og andenpiloten ikke havde bedt om at flyve sammen på fly MH370, der forsvandt 8. marts undervejs fra Kuala Lumpur til Beijing med 227 passagerer og 12 besætningsmedlemmer om bord.

Dermed tyder det ikke på, at de sammen har planlagt at få flyet til at forsvinde.

Myndighederne i Malaysia har flere gange fået hård kritik for håndteringen af sagen. Utilfredsheden bunder i mængden af informationer, som blandt andet Kina har fundet særdeles sparsomme.

Til dette sagde Hishammuddin Hussein på mandagens pressemøde, at myndighederne aldrig vil hemmeligholde informationer, men at de har en forpligtelse overfor efterforskningen.

- Oplysninger vil ikke blive frigivet, før de er verificeret, sagde transportministeren.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip