Anders Eldrup: Nyt projekt kunne give Dong ny vind

Mens Anders Eldrup sad ved roret hos Dong og det efterfølgende Dong Energy, blev der arbejdet på en plan, som kunne have gjort det unødvendigt at sælge dele af det statsejede energiselskab.

Det forklarer han i et interview med Ritzau, efter der igen er pustet liv i debatten om salget af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

- I det sidste år, jeg var hos Dong, der arbejdede vi med en anden plan, det såkaldte Projekt Red, siger Anders Eldrup.

Det var ifølge Anders Eldrup, der indtil marts 2012 var administrerende direktør hos Dong Energy, en plan om at udskille vinddivisionen i et selvstændigt datterselskab.

I den forbindelse ville man inddrage danske pensionsselskaber til at være medejer i datterselskabet. Det var en anden måde at gøre det på, lyder det fra den tidligere topchef.

- I den form, som i stedet blev valgt, solgte man aktier i hele Dong. Vi havde en plan om at skille vindmøllerne ud for sig og sælge aktier i specifikt vindmølledelen, siger han.

Om det ville give en større økonomisk gevinst ved at vælge modellen med datterselskabet frem for aktiesalget til Goldman Sachs, ønsker Anders Eldrup ikke at komme ind på.

Men der var et væsentligt potentiale i planen om datterselskabet, vurderer han.

- Det er klart, at hvis man fortsatte med de høje investeringer, så ville selskabet i løbet af forholdsvis få år få en meget betydelig værdi, siger Anders Eldrup.

Mens den tidligere topchef "slet ikke vil gå ind og vurdere den omdiskuterede historie om salgsprisen til Goldman Sachs", er han åben for at tale om sin oplevelse fra sidelinjen.

- Det har egentlig overrasket mig, at der har været en så bred og folkelig interesse for sagen.

- Da jeg som arkitekten lavede Dong Energy som et stort, dansk selskab, så har vi på en eller anden måde ramt noget, som danskerne synes om. De har i hvert fald været betænkelige ved at sælge ud af det, siger Anders Eldrup.

Den danske stat havde før aktiesalget en ejerandel på 81 procent i Dong Energy. Den faldt efter salget til omkring 60 procent. Ud over Goldman Sachs blev der solgt andele til ATP og PFA Pension.

Salget gav en kapitalindsprøjtning på i alt 11 milliarder kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip