Anders Fogh: Flere lande ladt i stikken efter krige

De seneste 15 års store militære operationer er ikke blevet fulgt op af en tilstrækkelig indsats fra det internationale samfund. Det er et svigt.

Sådan lyder erkendelsen fra Anders Fogh Rasmussen, der som tidligere statsminister og Nato-generalsekretær har haft et stort medansvar for krigene. Det skriver Jyllands-Posten.

- Hvis jeg skal se selvkritisk på nogle af de militære operationer, der har fundet sted, så har det internationale samfund været for dårligt til bagefter at følge op med en velgennemtænkt politisk strategi, siger Fogh til Jyllands-Posten.

Han peger på krigene i Afghanistan, Irak og Libyen.

- Hver for sig er det min opfattelse, at de pågældende operationer har været nødvendige og rigtige. Men den lære, vi skal drage af det, er, at selv en vellykket militær operation ikke er nok.

- Man er nødt til bagefter at følge op med en gennemtænkt politisk strategi for at stabilisere de pågældende samfund, siger Anders Fogh.

Han kalder ifølge avisen Libyen et godt eksempel, hvor der burde have været en indsats efter Natos bombardementer i 2011, skriver avisen.

I dag præges landet af blodige konflikter mellem forskellige grupperinger, og direkte adspurgt af Jyllands-Posten, om det har været et svigt, svarer Fogh:

- Jo. Ikke af Nato, men af det internationale samfund.

Især Irak-krigen har været omdiskuteret siden 2003. Fogh forsvarer krigen, men tilføjer, at der siden udviklede sig "sekterisk politik, som i realiteten var med til at bane vejen for Islamisk Stat".

- Det er da klart, at set i bakspejlet, var det et problem, som det internationale samfund skulle have taget sig bedre af, siger Fogh ifølge Jyllands-Posten.

Forsker ved Syddansk Universitet Jon Rahbek-Clemmensen forklarer de manglende stabiliseringsindsatser med, at de ikke er "lige så politisk sexede som at bombe de onde diktatorer".

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip