Andreas Kamm: Forståeligt at Tyskland lukker sin grænse

Med sin beslutning om at indføre grænsekontrol ved grænsen mod Østrig på grund af flygtningestrømmen lægger Tyskland et forståeligt pres på det øvrige Europa forud for EU-landenes møde mandag, hvor de skal diskutere en mulig fordeling af de mange flygtninge.

Det siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

- Tyskland sender et klart signal, om at det ikke vil stå alene med ansvaret, siger han til Ritzau.

- Det er et signal til resten af Europa om: "Regn ikke med at vi i Tyskland kan bære dette her solo. Så gør I regning uden vært. Vi vil have en fælles løsning". Sådan aflæser jeg dette, siger han.

Den danske regering har igen og igen meldt ud, at Danmark ikke ønsker at medvirke i den fælles fordeling.

På mødet mandag skal EU's justits- og indenrigsministre formelt fordele de 40.000 flygtninge, som EU-Kommissionen foreslog tilbage i maj, selv om de stadig mangler at fordele næsten 8000 for at nå i mål.

I onsdags lagde EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, så ekstra 120.000 flygtninge på bordet til fordeling, og det antal vil det luxembourgske EU-formandskab forsøge at nærme sig en politisk enighed om på mødet.

Tysklands indførelse af grænsekontrol lægger et ekstra pres på Danmark.

- Det er i høj grad et pres på de forhandlinger, der skal begynde i den kommende uge i forhold til at drøfte de her problemer på EU-niveau.

- Jeg skal ikke gøre mig klog på de politiske manøvrer, men det er åbenbart, at Tyskland lægger et kæmpe pres på Europa i forhold til at gå sammen om at få en ordentlig løsning.

- Det er en demonstration af, at ingen lande i Europa - heller ikke Tyskland - hverken kan eller vil stå relativt alene med den udfordring, det er, at der kommer flygtninge ind over Europas ydre grænse.

- Det er noget, vi fra Dansk Flygtningehjælp bakker op om. Det har vi ønsket i årevis.

Andreas Kamm kalder en fælles fordeling af flygtningene for uomgængelig i forsøget på at løse den nuværende flygtningekrise i Europa.

- Der findes ikke andre praktiske løsninger.

Er det her det sidste søm til Schengensamarbejdets ligkiste?

- Det kan jeg ikke vurdere. Men det er mit indtryk, at mange lande vil kæmpe et pænt stykke for at opretholde fælles ydre grænser og ingen indre grænser, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip