Andreas Kamm: Forståeligt at Tyskland lukker sin grænse

13/09/2015 19:34

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Med sin beslutning om at indføre grænsekontrol ved grænsen mod Østrig på grund af flygtningestrømmen lægger Tyskland et forståeligt pres på det øvrige Europa forud for EU-landenes møde mandag, hvor de skal diskutere en mulig fordeling af de mange flygtninge.

Det siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

- Tyskland sender et klart signal, om at det ikke vil stå alene med ansvaret, siger han til Ritzau.

- Det er et signal til resten af Europa om: "Regn ikke med at vi i Tyskland kan bære dette her solo. Så gør I regning uden vært. Vi vil have en fælles løsning". Sådan aflæser jeg dette, siger han.

Den danske regering har igen og igen meldt ud, at Danmark ikke ønsker at medvirke i den fælles fordeling.

På mødet mandag skal EU's justits- og indenrigsministre formelt fordele de 40.000 flygtninge, som EU-Kommissionen foreslog tilbage i maj, selv om de stadig mangler at fordele næsten 8000 for at nå i mål.

I onsdags lagde EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, så ekstra 120.000 flygtninge på bordet til fordeling, og det antal vil det luxembourgske EU-formandskab forsøge at nærme sig en politisk enighed om på mødet.

Tysklands indførelse af grænsekontrol lægger et ekstra pres på Danmark.

- Det er i høj grad et pres på de forhandlinger, der skal begynde i den kommende uge i forhold til at drøfte de her problemer på EU-niveau.

- Jeg skal ikke gøre mig klog på de politiske manøvrer, men det er åbenbart, at Tyskland lægger et kæmpe pres på Europa i forhold til at gå sammen om at få en ordentlig løsning.

- Det er en demonstration af, at ingen lande i Europa - heller ikke Tyskland - hverken kan eller vil stå relativt alene med den udfordring, det er, at der kommer flygtninge ind over Europas ydre grænse.

- Det er noget, vi fra Dansk Flygtningehjælp bakker op om. Det har vi ønsket i årevis.

Andreas Kamm kalder en fælles fordeling af flygtningene for uomgængelig i forsøget på at løse den nuværende flygtningekrise i Europa.

- Der findes ikke andre praktiske løsninger.

Er det her det sidste søm til Schengensamarbejdets ligkiste?

- Det kan jeg ikke vurdere. Men det er mit indtryk, at mange lande vil kæmpe et pænt stykke for at opretholde fælles ydre grænser og ingen indre grænser, siger han.

/ritzau/